Ligia Deca, soluție pentru a stopa fenomenul meditațiilor: CE reacții au avut profesorii

Ministra Educației, Ligia Deca, a venit cu o idee pentru a stopa fenomenul meditațiilor din România. Deca îi sfătuiește pe părinți să ceară ore suplimentare la școală, în loc să-și trimită copiii la meditații. Ulterior, profesorii au reacționat la spusele acesteia.

 

Ore suplimentare la școală

 

Ministra Educației susține că părinții ar trebui să le ceară profesorilor de la clasă să organizeze ore de pregătire suplimentară și să nu apeleze la meditații. Aceasta consideră că oportunitățile pe care le oferă în momentul de față școala sunt mai mult decât suficiente pentru ca elevii să ajungă la performanță. Totodată, ministra crede că nu toți copiii au nevoie de meditații și că acest fenomen artificial este susținut de către părinți, informează romaniatv.net.

 

Faptul că avem copii care iau notă mare la Evaluarea Națională fără să fie meditați este o dovadă că nu avem nevoie de pregătire suplimentară întotdeauna”, a precizat ministrul. „Nu spun că uneori nu este nevoie de o personalizare, dar aș prefera ca părinții să solicite acest lucru școlii, decât să încerce să suplinească cu costuri suplimentare. Haideți să cerem de la școală ce ne dorim de la școală și după aceea să constatăm sau nu că ea poate să ne ofere și să luăm alte măsuri, nu să începem automat să căutăm în altă parte”, a spus aceasta.

 

Trebuie discutat cu profesorii de la clasă pentru a înțelege clar care este nevoia reală de pregătire suplimentară, pentru că sunt convinsă că majoritatea copiilor, dacă vin la ore, dacă folosesc oportunitățile de formare suplimentară, sau de recapitulare, sau de consolidare pe care le oferă școala și dacă există un dialog între familie și cadru didactic, nu ar avea nevoie de acest instrument”, a mai adăugat Ligia Deca.

 

„Cine le plătește?”

 

Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național  „I.L. Caragiale” din București, a spus pentru Adevărul că ideea ministrului nu are cum să fie pusă în practică decât dacă va fi susținută și de un anumit buget.

 

Mi se pare puțin forțată treaba asta. Ca să faci o recuperare la modul serios, așa cum se face, înseamnă să stai peste numărul tău de ore la școală, cu un elev, cu doi, cu cinci. Asta înseamnă niște ore suplimentare pe care cine le plătește? Nu le plătește nimeni. Așa cum profesorii nu sunt plătiți nici pentru sâmbetele și duminicile în care se duc la olimpiadele școlare. Începând din anul 2010, s-au tăiat toate aceste sporuri, nu mai există nici salariul de merit, nici ore suplimentare, nici fond de 2%, nici nimic”, a declarat aceasta.

 

(Foto: pedagoteca.ro)