Liderii sindicali speriaţi de sumbrul an 2012 din sănătate - AFLĂ de ce

 

În 2012 s-ar putea desăvârşi comasarea spitalelor botoşănene, ceea ce ar însemna că lupta unor lideri de sindicate din sănătate a avut rezultate. Aceştia susţin însă că poziţionarea Spitalului Judeţean în gradul III va reprezenta una dintre puţinele realizări pentru botoşăneni. În opinia acestora, privatizarea caselor de asigurări de sănătate şi a spitalelor sau introducerea coplăţii pentru serviciile medicale sunt problemele care vor transforma sistemul sanitar într-unul defectuos.
Liderul sindicatului Sanitas, Octavian Dumitru, consideră că sistemul sanitar botoşănean va induce în eroare cetăţenii şi va stârni nenumărate nemulţumiri în momentul în care se vor înfiinţa casele de asigurări şi spitalele private. “Ca să fiu sincer îl văd aşa într-o ceaţa totală pentru că nu pot să îmi imaginez cum va fi cu casele de asigurări, dacă se aplică imediat eu nu văd situaţia bine deloc. Transformarea spitalelor în societăţi comerciale, în fundaţii, asociaţii eu nu văd o văd ca pe o soluţie bună pentru sistem şi nu suntem pregătiţi deloc. Oamenii care se înscriu în asemenea acţiuni sunt oameni care aşteaptă să facă bani, nu sunt oameni care să vrea să ajute cu ceva. Tot ce a însemnat privatizare a însemnat afacere personală”, a declarat Dumitru. Potrivit acestuia, singurul spital care s-ar preta pentru a fi privatizat este Spitalul de Recuperare "Sfântul Gheorghe" deoarece acesta are o cotă importantă din buget asigurată prin autofinanţare.
Mersul la medicul de familie – sport naţional
Sistemul de coplată este o altă soluţie propusă de Ministerul Sănătăţii pentru a echilibra vizitele la medicul de familie, însă liderul judeţean al CNSRL Frăţia se îndoieşte că tichetele moderatoare de sănătate vor avea succes printre pacienţi. “Sistemul de sănătate e groaznic la ce se propune. Pentru cei foarte săraci posibilitatea lor de a beneficia de îngrijiri medicale va fi tot mai redusă. Să nu vă imaginaţi că o casă de sănătate privată va accepta ca un neasigurat să aibă servicii medicale. Dar şi pentru cei asiguraţi va fi un serviciu minimal în urma coplatei. Oricum la români mersul la medic este un sport naţional. La fel şi consumul de medicamente este un sport naţional. Fiecare om are acasă propria lui farmacie”, a spus Ştefan Ţarcă, lider CNSRL Frăţia. După spusele sale, singurii care vor ieşi bine din această reformă a sănătăţii sunt medicii care vor obţine venituri în plus de pe urma introducerii sistemului de coplată întrucât cine nu va avea bani să cumpere bonurile de 600 de lei pe loc, va plăti fiecare întrevedere cu doctorul de familie.
Elsa ŞEICA