Lecție de viață dată de-un preot din Botoșani: Vrea să le ofere o casă micuților salvați de la avort

Un preot din județul Botoșani dă dovadă de mărinimie și nu în ultimul rând le dă o lecție de viață tuturor prin proiectul pe care îl derulează. Acesta dorește să asigure o casă și o școală unei comunități formate din 56 de suflete salvate de la avort sau rămase orfane.

 

O casă și o școală pentru copiii sărmani

În contextul în care, în perioada 1990-2012 s-a raportat un număr de 7.668.489 de avorturi (potrivit datelor oficiale furnizate de Centrul de Statistică și Informatică în Sănătatea Publică, din cadrul Ministerului Sănătății), un preot din satul Oneaga, județul Botoșani derulează un proiect prin care dorește să asigure o casă și o școală unei comunități formate din 56 de suflete salvate de la avort sau rămase orfane.
Proiectul face parte dintr-un program social mai amplu de salvarea a copiilor, intitulat “Împreună pentru viață” și este inițiat de Fundația Nektarios, în parteneriat cu Asociația “Salvează o inimă”. Scopul campaniei este strângerea de fonduri pentru ridicarea Așezământului Social-Educațional “Sfântul Efrem cel Nou” din satul Oneaga, comuna Cristești, județul Botoșani. Astfel, inițiatorul campaniei dorește să le ofere o casă și un programul educațional copiilor care au fost părăsiți de părinți, salvați de la avort sau rămași orfani.

Pentru finalizarea Așezământului mai este nevoie de peste 400.000 Euro

În cadrul Centrului social-educațional, cu o suprafață construită de 1.400 mp, vor funcționa o grădiniță cu programul normal, o bibliotecă universală cu acces liber, un centru de zi, un atelier de practică profesională pentru tineri și un centru de promovare și consultanță în domeniul agricol. Până la ora actuală, s-a construit subsolul, cu ajutorul sătenilor din Oneaga și a câtorva sponsori care au dorit să rămână sub anonimat, însă pentru finalizarea întregului Așezământ mai este nevoie de peste 400.000 Euro.
Odată construit, centrul social-educațional nu va mai avea nevoie de fonduri suplimentare pentru funcționare, deoarece inițiatorii proiectului au implementat deja un plan pentru autosusținerea economică a așezământului. Fundația Nektarios are în vedere înființarea unei ferme agricole, patru sere, patru depozite (8000 mp), un atelier meșteșugăresc universal, crescătorie de păsări, prisacă, o plantație de salcie (5ha), pentru asigurarea lemnului necesar pentru foc și construirea unui centru de informare turistică și a unei tabere de recreere, pentru activități cultural-educative, schimburi de experiență, simpozioane, tabere de lucru și voluntariat.

Avortul este o problemă serioasă

Persoanele și companiile, care vor să ajute la construirea așezământului, pot dona materiale de construcție sau bani, în conturile: RO98CECEBT01C1EURO590832 (Euro) și RO84CECEBT0130RON0590831 (Ron). Mai multe detalii despre Așezământul “Sfântul Efrem cel Nou” găsiți pe www.fundatianektarios.ro.
“Considerăm că problema avortului este una foarte serioasă în țara noastră. Din statistici vedem că din 1990 încoace rata avorturilor depășește o treime din numărul total al populației actuale. Suntem convinși că acești copii nu ar fi murit dacă ar fi existat un program social-educațional la nivel national. De asemenea, suntem convinși că acești minunați copii salvați de la avort nu au nevoie numai de un acoperiș deasupra capului, au nevoie mai ales de o educație și de o modalitate de a lucra, punând în aplicare cele învățate”, a declarat preotul Ștefănel Radu Musteață, președintele Fundației Nektarios.
De asemenea, preotul a mai spus că proiectul de la Oneaga este printre puținele din țară, însă este inedit prin faptul că se doresc fonduri doar pentru construirea lui, nu și pentru susținerea lui economică.
De atunci încolo, am creionat un plan coerent pentru autosusținerea sa economică”, a mai spus președintele Fundației Nektarios.
[[galerie-foto]]
CITEȘTE:
 Spectacol caritabil ”Hristos se naște, Salvați-L” pentru construirea unui centru social