Aceștia sunt de părere că tratamentul „după ureche” va dăinui atâta timp cât nu se reglementează eliberarea de medicamente din farmacii, unde orice bolnav poate să cumpere aproape orice tip de medicament.
„Atâta timp cât din farmacii se eliberează orice, oricând și la orice oră, nu ai cum să oprești automedicația. În momentul în care nu se vor mai da medicamente decât pe rețetă, iar medicamente se vor da numai pe câteva simptomatice, atunci omul va fi obligat să meargă la consultația la medic, altfel nu se va putea trata”, este de părere
dr. Aurel Tinca, medic coordonator al Secției de Pediatrie a Spitalului Județean Botoșani.
Acesta a adăugat că pot apărea consecințe dintre cele mai grave în cazurile în care pacienții se tratează fără sfatul unui medic, cele mai severe complicații pot duce chiar la deces.
„Complicațiile bacteriene sau de alte natură, inclusiv afecțiunile bolilor cardiace, renale, pot duce la deces. De exemplu, o miocardită care apare într-un context epidemic viral, este o nenorocire. Asta este problema, să în România nu s-a reglementat modul de eliberare a medicamentelor din farmacie, continuă să fie eliberate de oricine, oricând”, a conchis cadrul medical.
(C.B.)
CITEȘTE:
Ar trebui să ținem cont de recomandările farmaciștilor? AFLĂ de ce se vând într-o veselie medicamentele mai scumpe