Laura cu țâțele mari și lăsate a înșfăcat premiul Eminescu după primul volum – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșanii au din nou un poet de mare perspectivă, care joi seară a primit
deja o importantă recompensă după debutul editorial. Îl cheamă Ștefan
Ivas, este născut în comuna Leorda și a primit Premiul Naţional de
Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum.
Ivas vs Ivaș
Este distincția care se acordă pentru debutul editorial absolut, în cazul de față fiind vorba de volumul ”Mila schimbă gustul cărnii”, lansat în noiembrie 2014 la Târgul Gaudeamus și care este deja câştigătorul concursului de debut al Casei de Editură Max Blecher. Autorul este specialist în limbi clasici și predă la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Premiul de la Botoșani i-a fost acordat de un juriu condus de scriitorul, criticul și profesorul universitar Vasile Spiridon. Prezentatorul Galei de decernare a Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu, Marius Rogojinschi, dar nu numai el, a avut dificultăți în a-i pronunța numele, rebotezându-l Ștefan Ivașpână cînd o tânără din public, venită cu aparatul de fotografiat lângă scenă, a strigat: Ivas. Ca atare, când i s-a acordat distincția, autorul a precizat că ”numele meu este Ștefan Ivas”.
”Laura, Laura, cum te dădeai tu cu ojă ca să-ți acoperi pământul de sub unghii”
Apoi a citit o poezie reprezentativă din primul său volum. Titlul acesteia este ”Laura, Laura fată de treabă”, iar parcurgerea poeziei în fața câtorva sute de oameni a stârnit rumoare în sala de la Casa Tineretului. Iată o parte a creației:
”Laura, Laura, cum lipseai tu câte două săptămâni de la școală când începea prășitul de-a”ntâia la păpușoi
Laura, Laura, bolfoasă, cu țâțe mari și lăsate, de parcă ți-ai fi atârnat deja doi sugari de sfârcuri
Laura, Laura, cum te dădeai tu cu ojă ca să-ți acoperi pământul de sub unghii
Laura, Laura cum ne dădeai tu nouă să copiem tema din caietul tău pătat cu ulei și dulceață”. ...
Îți dedic volumașul acesta ca să-ți servească la învelit ouăle și PET-urile cu lapte cu care mergi în fiecare duminică și zi de sărbătoare la piața mică” Dincolo de distincție, autorul născut în 1983 a avut parte și de un premiu financiar oferit de Consiliul Județean Botoșani. Ca de obicei, președintele Florin Țurcanu nici măcar nu a fost prezent la eveniment, delegând un vicepreședinte, care a refuzat practic să vorbească.
”Cred că noi, în calitate de organizatori, cei din Consiliul Județean, trebuie să facem ceva, adică faptele să ne reprezinte și nu vorbele”, au fost singurele cuvinte rostite de Gheorghe Sorescu de pe scenă.
Unii cu poezia, alți cu somnul
Ștefan Ivas nu a fost singurul poet care a primit premiul pentru debut, Merlich Saia fiind recompensat cu aceeași distincție pentru volumul ”Garda de corp”.
La manifestarea inițiată de Fundația Culturală „Hyperion-Caiete Botoşănene” Botoşani și organizată cu sprijinul CJ și Primăriei Botoșani și a unităților subordonate au luat parte câteva sute de oameni, unii dintre ei obișnuiți ai manifestărilor culturale, alții politruci brusc interesați de poezie, care și-au umplut cele trei ore de gală butonându-și telefoanele. Asta în condițiile în care unii spectatori au trăit atât de intens actul poetic încât au... adormit.
Sergiu BĂLĂȘCĂU CITEȘTE ȘI:
Premiul Mihai Eminescu a plecat în Oltenia - FOTOGALERIE [[galerie-foto]]
VEZI ȘI:
VIDEO: Celebrul primar l-a cântat pe Eminescu: Când urcam înainte pe scenă, aveam și mai mult curaj