A funcționat doar o lună acest laborator performant de microbiologie care este de fapt o extensie a celui de analize medicale din cadrul Secției de Boli Infecțioase.
În prezent este încuiat iar activitatea suspendată. Acest laborator a funcționat doar o lună după inaugurarea care a avut loc în 25 octombrie 2024.
Laborator performant inaugurat în ultima zi de președinte a Doinei Federovici – VIDEO
Obiectivul era perceput drept „o investiție esențială, nu doar pentru prezent, ci și pentru viitorul sănătății din județul nostru. De acum, medicii vor avea la dispoziție echipamente moderne, care vor permite diagnosticări mai rapide și mai precise, oferind botoșănenilor acces la îngrijiri medicale de calitate. Acest lucru înseamnă, pentru pacienți, șanse reale la tratamente mai eficiente și vieți salvate, iar pentru familiile acestora, liniște și siguranță”, după cum transmitea pe atunci Doina Federovici.
Motivele pentru care s-a decis suspendarea activității sunt privitoare la lipsa de personal și la faptul că în acest laborator trebuie asigurate și linii de gărzi.
Activitatea de prelucrare a probelor preluate de la pacienți este continuată la „Infecțioase”, însă în spațiul inițial care este unul departe de a se numi modern.
Managerul Spitalului Județean Mavromati a dat asigurări că laboratorul va fi redeschis imediat ce vor fi angajați pe posturile deficitare.
Corneliu Prepeliță, manager Spitalul Județean Mavromati
„Având în vedere lipsa de personal din cadrul laboratorului de analize medicale din cadrul compartimentului de microbiologie s-a luat decizia suspendării activității punctului de lucru din Secția de Boli Infecțioase și mutarea întregului personal și activității în sediul din Marchian având în vedere tocmai numărul mare de analize medicale care se realizează la spitalul centru față de celelalte secții și perioada sărbătorilor, moment în care aceste probe trebuiau transportate la Secția de Boli Infecțioase”,
Practic, au existat plecări prin pensionare sau demisie. Iar în urma unei analize efectuată de conducerea Spitalului Mavromati s-a constatat că volumul de muncă mai ridicat este în unitatea centrală și nu la Infecțioase.
Iar menținerea respectivului laborator ar fi însemnat ca toate probele de la Mavromati să fie transportate zilnic către zona Popăuți.
Corneliu Prepeliță, manager Spitalul Județean Mavromati
„În momentul în care se va aproba noua structură se va înființa laboratorul de microbiologie ca entitate separată și întreaga activitate se va transla în noua clădire, unde există aparatură de înaltă performanță și sunt condiții foarte bune de lucru. Dar această decizie a fost luată temporar, undeva sperăm până la jumătatea lunii viitoare, în funcție de demararea procedurii și de ocuparea acestor posturi prin concurs. Țin să precizez că s-au organizat extraordinar de multe concursuri în cadrul Spitalului Județean Mavromati în ultima jumătate de an pentru ocuparea posturilor vacante și suntem în continuare în plină desfășurare a acestui proces de recrutare de forță de muncă calificată”,
Practic, în primă fază investiția a fost gândită pentru o zonă de analiză PCR, adică pentru pacienții care au contactat Covid. Doar că pandemia și starea de urgență, ulterior de alertă, au trecut și s-a ajuns la concluzia că acest laborator nu și-ar mai justifica activitatea.
Așa a devenit un fel de compartiment de analizare, în cadrul laboratorului de analize de la Secția de Boli Infecțioase.
Ulterior va fi avizat ca unitate de sine stătătoare și probabil că întreaga activitate de microbiologie, biochimie, hematologie și imunologie va fi transferată în acest obiectiv modern.
La acest moment au laboratoare de analize Spitalul Județean, Secția de Obstetrică și Ginecologie, Secția de Boli Infecțioase precum și secțiile exterioare de la Săveni și Darabani.