Poeta copilăriilor târzii din țara Ionuților pozitivi. Jocul și joaca, rima și ironia, zâmbetul și arsura, sfințenia cuvântului sau rostogolirile cu înțelesuri nostime. Maria Baciu este o prezență vie în poezie, un condei ascuțit în proză, dar mai presus de toate o creatoare cu har.
Maria Baciu este prin excelență un creator. O poetă a copilăriei, dar și a cuvântului grav, menit să înfioreze sau să descătușeze deopotrivă.
Dincolo de aparenta simplitate a literaturii pentru copii, dincolo de fragilitatea construcției poemului-joc, poezia pentru copii nu se poate naște decât lângă ei, principalii beneficiari: copiii. Or Maria Baciu a trăit zeci de ani în preajma lor. Le-a cunoscut inocența și năzbâtiile. Le-a ghicit frământările și le-a intuit întrebările. Pe care mai târziu le-a așezat în cărți de toate felurile: de la poezie și proză până la teatru.
E de ajuns să ne amintim de ”Oglinzi” sau de ”Pelerinul”, de ”Țara Ionuților pozitivi” sau de ”Et in Arcadia ego”, de ”Ghetuțele copilăriei”, ”Necuprinsele iubiri” și încă multe alte cărți pentru a înțelege că Maria Baciu este poeta care (s-)a trăit prin cuvântul scris.
Maria Baciu s-a născut pe 4 martie 1942, în Cernești, comuna Todireni, județul Botoșani. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității ”Al.I.Cuza Iaşi”, promoţia 1966. De la finalizarea facultății și până în 1970 a fost profesor de Limba şi literatura română la Liceul Teoretic din Truşeşti, după care a continuat la catedra Şcolii Normale ”N. Iorga” (Liceul Pedagogic) din Botoşani.
A fost printre primii realizatori de reviste pentru copii din Botoșani. În 1980 înfiinţează Cenaclul literar ”Mihai Eminescu”, iar în 1983 editează publicaţia ”Educatorul”.
Între anii 1994 - 1996 a editat revista pentru copii ”Șotron”.
Paralel cu activitatea de la catedră şi cea editorială publică versuri, articole literare şi recenzii în diverse ziare şi reviste: Clopotul, Gazeta de Botoşani, Hyperion, Colloquium, Cronica, Convorbiri literare, Luceafărul, Ateneu, România literară, Învăţătorul, Lumina lină ş.a. A scris poezie, proză pentru copii, carte de metodică pentru uz şcolar, teatru pentru copii.
La zi aniversară, Botoșăneanul îi urează poetei Maria Baciu La mulți ani cu sănătate, inspirație și optimism!
M a r i a B a c i u - Cer ars
Ziua asta n-a sfârşit de plâns
Soarele s-a-nchis într-o găoace.
Nu se ştie care cer a nins
Peste cimitirul ars de pace.
A trecut pe drum un orb şi-a spus
C-a murit Isus, şi altul nu e
Să se-nvrednicească până Sus,
Ca să fie iar bătut în cuie...
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: