Judecătoria Darabani, din nou luată în vizor pentru desființare

Robert Cazanciuc a discutat cu parlamentarii botoșăneni despre desființarea instanțelor judecătorești mici, luându-se în calcul și cea de la Darabani.

 

 

Fațetele Darabaniului

În cadrul conferinței de presă organizate joi, 23 octombrie 2014, la Tribunalul Botoșani, Robert Cazanciuc, ministrul Justiției, a adus în discuție posibilitatea ca Judecătoria Darabani să fie desființată. Instituția condusă de acesta împreună cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) lucrează în prezent la propunerea de degrevare a instanțelor judecătorești, pentru o mai bună eficientizare a activității judiciare. În plan ar intra și orașul Darabani unde principala problemă este distanța foarte mare de Botoșani, judecătorii fiind foarte greu de motivat. „Nu vom lua mâine o decizie cu privire la Darabani, am discutat și cu parlamentarii locali și, am văzut că lucrurile au de multe ori mai multe fațete decât știam noi de la centru și că trebuie să vedem, dacă decidem să închidem o instanță, unde se duc oamenii”, a declarat Robert Cazanciuc

„Darabaniul are șansa lui”

Cu toate că ministrul Justiției a invocat inutilitatea investiției într-o instanță mică unde nu este activitate, acesta s-a arătat optimist cu privire la viitorul celei din orașul botoșănean. „Darabaniul are în continuare șansa lui. Dacă avem infrastructură bună și oameni, nu este o problemă să ținem o instanță, problemele apar când nu avem. Ce rost are să investim 2 milioane de euro într-o instanță unde sala de judecată stă să cadă?”, a adăugat oficialul ministerial.
Acesta a mai clarificat faptul că desființarea instanțelor nu reprezintă un scop în sine, urmărindu-se mai degrabă repartizarea echitabilă a resurselor umane în sistem și rearondarea teritorială acolo unde se pune problema închiderii instituțiilor.
Judecătoria Darabani nu este pentru prima dată luată în vizor de către reprezentanții Guvernului. În octombrie 2013, instanța a fost propusă spre desființare de către o comisie constituită la nivel central, alături de alte aproape 30 de judecătorii și parchete din țară.