Peste 1 milion șase sute de mii de lei.
Atât însumează factura pentru două luni, noiembrie și decembrie 2024 pe parte de deszăpezire a drumurilor județene.
Este adevărat, ninsoare nu a fost. Sau poate doar câțiva fulgi care au dispărut așa cum au apărut, temperaturile fiind în general pozitiv, doar cu câteva grade sub minus, pe perioada nopții.
Interval în care s-a produs polei pe drumurile județului și astfel a fost necesară intervenția utilajelor de deszăpezire pentru împrăștierea de material antiderapant.
Dorin Birta, vicepreședinte Consiliul Județean Botoșani
„Avem consumate în jur de 2.500 de tone de material antiderapant însemnând sare cu nisip iar valoarea totală cu tot cu intervenții este în jur de 1,6 milioane de lei, pe două luni. Conform situațiilor de lucrări care au fost făcute pe două luni”,
1.700 de tone de material antiderapant au rămas de anul trecut când am avut parte de o iarnă cu precipitații puține. Cantitatea s-a mai suplimentat în acest an cu 2.000 de tone de nisip și 1.200 de tone de sare.
Iar serviciile facturate pe noiembrie și decembrie au fost mai degrabă pentru polei.
Utilajele au ieșit la 3:00 dimineața când a fost nevoie, în rest au staționat.
Iar staționarea costă.
Dorin Birta, vicepreședinte CJ Botoșani
„Stăm bine la momentul de față, din punctul meu de vedere. Nu avem cum să nu avem utilaje în bază, în primă etapă am mers cu patru utilaje pe bază și încărcător, adică acel buldo care încarcă material antiderapant în mașini. Înainte de Crăciun a trebuit să dăm ordin de începere și pentru celelalte utilaje, știți prea bine, atunci s-au anunțat ninsori, îngheț – dezgheț. Iar staționarea se plătește, nu avem ce face. Plata pentru staționare este obligatorie în orice contract, din cauză că firmele care fac deszăpezirea blochează acele mașini pe perioada contractuală”,
Patru baze sunt în județ la Botoșani, Dorohoi, Săveni și Trușești. Sunt alocate câte șapte utilaje pe fiecare bază și câte un încărcător.
Asta înseamnă un număr de 32 de utilaje staționare.