Jale în magazinele Penny: Alimente expirate, vitrine frigorifice cu insecte, legume și fructe murdare

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a dat amenzi totale de peste 3,5 milioane de lei magazinelor Penny, după ce au fost găsite mai multe nereguli, printre care alimente expirate, vitrine frigorifice cu praf și insecte, spații de depozitare neigienizate. Zeci de unități au fost închise de echipele de control.

 

În perioada 29 august – 4 septembrie, comisarii ANPC au controlat supermarketurile Penny pentru a verifica modul în care este respectată legislația în domeniu la nivelul întregii țări.


256 de magazine


din totalul celor 306 pe care compania Rewe România SA le administrează în țara noastră au fost verificate, potrivit unui comunicat trimis de ANPC.


În cadrul acțiunii s-au găsit în galantare produse alimentare cu data limită de consum depășită, legume și fructe necurățate corespunzător, depreciate calitativ, cu mucegai, modificate organoleptic, de calibre diferite, produse depozitate direct pe paviment.


De asemenea, s-au depistat neconcordanțe între prețul produsului de la casa de marcat și cel de la raft și utilizarea unor vitrine frigorifice insalubre, cu insecte, resturi alimentare și praf.


”«Bright as a new penny», așa spun englezii cu referire la ceva strălucitor, excepțional. Noi nu putem asocia Penny-ul nostru cu ceva de excepție, nou, bine întreținut. Alte sancțiuni, aceleași abateri! A trecut prea mult timp de când nimeni nu a evaluat corespunzător activitatea acestui retailer. Iar el a uitat să mai fie suficient de atent cu dumneavoastră, consumatorii. Ne vom vedea curând cu conducerea celor de la Penny. Sunt convins că au scuze, justificări, explicații și alte zeci de variante, altele decât acelea de a pune mâna pe mop sau de a o băga în buzunarul companiei pentru a înlocui echipamentele prea vechi. Strig eu în numele consumatorilor: RESPECTAȚI-NE!”


Horia Constantinescu, președinte ANPC.


În urma celor constatate s-au aplicat 333 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 3,5 milioane de lei.


Totodată, s-a oprit comercializarea unor produselor alimentare neconforme, în valoare de peste 100.000 lei.


Șase supermarketuri din județele Bacău (4 unități), Prahova (o unitate), Giurgiu (o unitate) au fost închise.