„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO

Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.

 

Oameni după care nu plânge nimeni

 

Boschetarii, persoanele fără adăpost și fără aparținători primesc prea puțină atenție din partea societății. Cel mult priviri de dezgust. Și pleacă dintre noi, în liniște, fără să remarce cineva în mod deosebit. În general, oamenii străzii ajung la cimitir fără să aibă măcar un preot la groapă care să țină o mică slujbă pentru sufletele lor.

 

Din acest punct de vedere, se poate spune că „italianul” botoșănenilor a fost din rândul celor norocoși.

 

Se prea poate ca felul lui de a fi să fi atras simpatia celor care își desfășurau activitatea în zona Armonia. Costel obișnuia să mai ducă gunoiul de la magazine, restaurant sau farmacie și primea în schimb bănuți cu care-și lua ce avea trebuință. Dormea în clădirea abandonată unde odată a fost restaurantul Armonia și chiar după ce acest imobil a fost vândut, noul proprietar i-a lăsat o cameră liberă unde să se odihnească pe timpul nopții.

 

Cam atât se știe despre „italian”, din spusele celor care s-au aflat la Biserica Roset din Bulevardul Mihai Eminescu pentru a-l conduce pe ultimul drum. Slujba religioasă a fost oficiată de preotul paroh de aici, Gheorghe Grigoraș, care a mers inclusiv la cimitir pentru întreg ceremonialul creștinesc.

 

De orânduiala specifică înmormântărilor s-a îngrijit italianul adevărat care se ocupă de restaurantul Dolce Vita și cu ajutor se pare din partea omului de afaceri botoșănean care deține rețeaua de magazine Admir.

 

Astfel, în memoria lui Costel au fost oferite pomeni de care au beneficiat în principal pensionari sărmani care au venit la înmormântarea lui. Cei care au vrut că băiatul străzii să plece la cimitir creștinește au închiriat și un autocar pentru oamenii care au vrut să meargă și la Eternitatea.

 

A murit un om liber

 

Pe poarta bisericii a fost lipită fotografia lui, cea mai reușită dintre toate câte le-a avut, cu o chitară în mână și în care părea cât de cât senin. Și cu mesajul: „Costel, 33 de ani. A fost un om bun „care” i-a plăcut să trăiască liber”.

 

Constantin Vîrlan era orfan și ar fi trăit în casele de copii până la 18 ani. Deși cei din sistemul de protecție al copilului nu își amintesc de el. Unii spun că s-ar fi oploșit la Botoșani de la Iași.

 

Chiar și fără familie, tânărul de 33 de ani a fost plâns la înmormântare, dar de străini.

 

Primăria - „familia” boschetarilor

 

Primăria a contribuit la celelalte cheltuieli pentru înmormântarea lui.

 

„Primăria asigură serviciile pentru înmormântarea persoanelor fără adăpost prin contractarea unei firme de pompe funebre care se preocupă de bunul mers al acestor lucruri. Asigură locul de veci, toate serviciile de înhumare prin societatea Urban Serv precum și plata concesiunii pentru 7 ani de zile pentru persoanele care au decedat pe raza municipiului Botoșani și care sunt înmormântate prin grija noastră, acest lucru fiind o datorie civică a noastră, pentru cetățenii din municipiul Botoșani”,

Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani

 

Constantin Vîrlan a decedat în urmă cu mai bine de o săptămână, pe data de 8 octombrie 2019. Nimeni nu i-a revendicat trupul. În aceste condiții, după efectuarea necropsiei, Inspectoratul de Poliție Județean sesizează Primăria, prin Direcția de Asistență Socială (DAS) pentru întocmirea certificatului de deces și începerea demersurilor pentru înhumare.

 

La mijloc, „italianul” a prins și un weekend când bugetarii nu lucrează, astfel că „șederea” sa la morgă s-a prelungit la o săptămână de zile, în condițiile în care în cazuri normale, aceste etape se parcurg de la o zi la alta, iar decedatul este ținut pentru rămas bun, în jur de 3 zile.

 

Legea nr. 102 din 8 iulie 2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare arată la articolul 2 că...

 

„Oricine are dreptul la o înmormântare decentă şi la aducerea ultimului omagiu la locul de veci al decedatului”.

 

Iar…

 

„Dacă nu există nicio persoană obligată să dispună în legătură cu înmormântarea sau persoana obligată se găseşte într-un loc necunoscut ori nu îşi îndeplineşte obligaţia, primarul unităţii administrativ-teritoriale în raza căreia a avut loc decesul dispune cu privire la înmormântare. Și în acest sens este făcută și HCL și procedura de achiziție a serviciilor de înhumare”,

Dorin Burlacu, director DAS

 

Serviciile de înhumare pentru o persoană ajung la 1.080 de lei plus taxele pe care le suportă Primăria către Urban Serv pentru gropari, fără a se plăti locul de veci care este pus la dispoziție de către societatea subordonată Consiliului Local, în mod gratuit. Funcționarii Primăriei nu iau contact direct cu morții. 

 

Se întâmpla și acest lucru însă în urmă cu zece ani de zile când altele erau oportunitățile pe piață. O mașină de la spații verzi a Primăriei, obișnuia să transporte sicriele către cimitir. 

 

Astăzi, în 2019, prin licitație publică, Direcția de Asistență Socială a Primăriei are încheiat un contract de prestări servicii cu o firmă de pompe funebre care se ocupă de preluarea decedatului și transportul la cimitir. 

 

În mod normal, Costantin Vîrlan ar fi trebuit să ajungă într-o secțiune a cimitirului Eternitatea dedicată persoanelor fără adăpost.

 

Pentru că există și așa ceva.

 

Chiar cruci fără nume, acolo unde nu s-a cunoscut identitatea mortului.

 

Însă, în plină criză a locurilor de veci, a ajuns pe ultima parcelă cu locuri disponibile, îngropat lângă alți creștini vizitați de cei dragi și cu morminte luminate de candele. Oamenii care poate se vor îndura să-i lase și lui o lumânare la căpătâi. Și altora în situația lui, care s-au transformat din boschetari în morții nimănui și-ai tuturor.

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store