Învârteli scandaloase prin AJOFM cu fonduri europene – jumătate de miliard de lei vechi pentru Sorin şi Simona Şologon pe spatele şomerilor

 

Peste 10.000 de euro este suma brută cu care au fost plătiţi împreună directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi fosta soţie a acestuia de către o firmă şi o asociaţie din Piatra Neamţ care implementează două programe europene la Botoşani. Partener este tocmai AJOFM, iar Sorin şi Simona Şologon au intrat pe statele de plată ale SC Fed Consult SRL sau Asociaţiei Pro Est după ce instituţia condusă de directorul PDL a devenit partenerul celor de la Piatra Neamţ în cadrul a două proiecte destinate şomerilor. Pentru un scandal asemănător fostul ministru al Muncii Ioan Botiş a fost nevoit să demisioneze în urmă cu numai o lună.

O firmă şi o asociaţie derulează cu AJOFM programe de aproape 1 milion de euro
La 1 octombrie 2010 la Botoşani a început derularea a două programe europene finanţate prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Primul dintre acestea, în valoare de 1,86 milioane de lei şi intitulat „Ocupare prin măsuri active în judeţul Botoşani” are ca beneficiar pe SC Fed Consult SRL Piatra Neamţ, iar parteneri pe AJOFM Botoşani, Asociaţia Pro Est Piatra Neamţ şi un institut din Olanda. În cel de al doilea, cu o valoare de 1,95 milioane de lei, denumit „Metode moderne de ocupare pentru persoane neocupate”, ONG-ul şi firma din Piatra Neamţ fac rocadă. Astfel, asociaţia devine beneficiar, iar societatea comercială partener. AJOFM este de asemenea partener şi acesteia i se adaugă o unitate din Italia.
Fosta soţie a lui Şologon devine angajată pe bani frumoşi a firmei şi asociaţiei
Teribilă coincidenţă, exact în luna în care a început derularea celor două proiecte cu AJOFM, Simona Şologon devine angajată atât a Asociaţiei Pro Est, cât şi a SC Fed Consult SRL. Fostă şomeră în diferite perioade din anii 2007 şi 2008, ex-soţia directorului AJOFM, care locuieşte în continuare cu acesta şi îi poartă şi numele pare a fi o poveste de succes tocmai în timpul derulării unor programe care îşi propun să vină în ajutorul persoanelor fără loc de muncă. Astfel, după ce s-a aflat în baza de date a instituţiei ca şomer, iar în 2009 a activat la o firmă, SC Rolina SRL, care are deschis un magazin în Bucovina, cartier în care locuieşte Şologon şi care are ca principal obiect de activitate „comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun”, Simona Şologon a ajuns să câştige considerabil peste salariul mediu din Botoşani. Astfel, ea are un salariu brut de 3.110 lei pe asociaţia din Piatra Neamţ şi unul în acelaşi cuantum pe firma din Piatra Neamţ, ceea ce înseamnă un venit lunar brut de 6.220 de lei. Ea pare să fie şi capabilă de un efort deosebit având în vedere că în lunile octombrie şi noiembrie din anul trecut cu SC Fed Consult SRL a avut încheiat un contract de muncă de opt ore pe zi, căruia i s-a adăugat un contract de muncă pe timp parţial, de patru ore pe zi, astfel încât, cel puţin teoretic, ea a muncit câte 12 ore pe zi. Din decembrie ambele contracte au devenit pe timp parţial, însă remuneraţia a rămas aceeaşi, astfel încât numai în perioada octombrie 2010 – aprilie 2011 ea a fost plătită cu o sumă brută de 43.540 de lei.
Şi Sorin Şologon intră pe statele de plată a firmei cu care AJOFM implementează proiectele
Nu doar fosta soţie a directorului AJOFM, ci şi chiar acesta în persoană a intrat pe listele de plată ale firmei din Piatra Neamţ care implementează un proiect european la Botoşani având partener tocmai AJOFM-ul. Unul din principalele obiective a programelor menţionate îl reprezintă organizarea unor activităţi de formare profesională, adică a câte şase cursuri pe meserii precum coafor, contabil sau instalator instalaţii tehnico-sanitare şi gaze. Aceste cursuri trebuie să fie predate de nişte lectori şi iarăşi stranie coincidenţă, printre cei aleşi de firma din Piatra Neamţ să facă acest lucru se află chiar directorul AJOFM Botoşani. Sorin Şologon a predat un curs de inspector resurse umane în lunile ianuarie şi februarie, fiind plătit de SC Fed Consult SRL pentru asta. Atât acesta, cât şi reprezentanţii firmei nemţene refuză să divulge retribuţia ce i-a fost acordată, deşi sunt fonduri europene, deci bani publici şi, în plus, Şologon în calitatea sa de director executiv este obligat să îşi treacă în declaraţia de avere toate veniturile. Cum însă plăţile în cadrul POSDRU trec de obicei sănătos peste salariul mediu, probabil că suma totală brută plătită până acum foştilor soţi Şologon variază în jurul a 50.000 de lei.
Suspiciuni de falsuri grosolane în declaraţia de avere
Declaraţia de avere a şefului AJOFM ridică o sumedenie de întrebări privind falsul în declaraţii. După cum se poate vedea şi în facsimilul alăturat, pur şi simplu, acesta nu şi-a precizat propriile venituri pe anul precedent. În declaraţia completată pe 11 martie 2011, rubrica în care trebuiau menţionate veniturile titularului este goală. Dar asta nu este tot. Deşi susţine că este divorţat, Sorin Şologon a trecut însă în declaraţie venituri la rubrica „soţ/soţie”. Mai departe urmează suspiciuni de falsuri grosolane. În primul rând, deşi anul trecut Simona Şologon a înregistrat venituri brute de 18.660 de lei, în declaraţia de avere suma este trecută în aşa fel încât nu se poate spune dacă este vorba de 3.000 de lei, de 13.000 de lei, de 18.000 de lei sau de altă sumă.

Posibila încercare de inducere în eroare se regăseşte şi la rubrica unde trebuie precizate unităţile care au plătit respectivii bani. Astfel, deşi fosta soţie a directorului AJOFM a fost plătită de Asociaţia Pro Est, în declaraţia de avere ea este trecută ca firmă, adică SC Pro Est SRL. Nici în judeţul Neamţ şi nici în judeţul Botoşani nu există, conform bazei de date a Oficiului Registrului Comerţului, nici o firmă cu această denumire. Omisiunile nu se opresc nici măcar aici. Deşi Simona Şologon a primit anul trecut în brut 9.330 de lei şi de la SC Fed Consult SRL, Sorin Şologon nu a menţionat firma în declaraţia de avere. Oare pentru că oamenii care i-ar fi parcurs o declaraţie de avere întocmită corect ar fi făcut rapid legătura cu firmele cu care tocmai AJOFM-ul condus de el a semnat acorduri de parteneriat?
Firma şi asociaţia sunt controlate de aceeaşi persoană, care refuză să răspundă la întrebări
Senzaţia de încercare a ascunderii unor lucruri se regăseşte şi la firma şi asociaţia din Piatra Neamţ. Uzând de legea liberului acces la informaţiile de interes public 544/2001 Botoşăneanul.ro a trimis două adrese oficiale la SC Fed Consult SRL şi Asociaţia Pro Est prin care solicită, printre altele, să se precizeze numele lectorilor care au predat sau încă mai predau cursuri în cadrul celor două programe, remuneraţia plătită acestora şi motivul pentru care a fost angajată Simona Şologon. Am trimis miercuri 25 mai cererile oficiale, cu precizarea că am aprecia dacă s-ar răspunde până vineri 27 mai. Cum până vineri în jurul orei 10:00 răspunsurile nu ne-au parvenit, am contactat telefonic asociaţia şi firma.

Prima surpriză a fost că la ambele numere de telefon ne-a răspuns aceeaşi persoană, Gabriela Mirăuţă, preşedintele Asociaţiei Pro Est, care ne-a spus că ea coordonează şi activitatea SC Fed Consult SRL. Ne-a dat asigurări că ni se va răspunde după ora 14:00, lucru care nu s-a întâmplat. Adresele au fost trimise abia sâmbătă dimineaţă şi constituie o altă surpriză. În ele nu se răspunde la nici una dintre întrebările adresate de reporter, ci se dau informaţii generale sau se încearcă să se scoată în evidenţă beneficiile programului: „proiectul îşi propune ca obiectiv general creşterea capacităţii de ocupare prin dezvoltarea de măsuri active integrate pentru facilitarea accesului pe piaţa muncii a persoanelor fără loc de muncă”. Nici un nume de lector, nici o sumă de bani, nici o precizare privindu-i pe Sorin şi Simona Şologon.
Schema trasă parcă la indigo de la AJOFM Vaslui
„Schema” nevastă (fostă în cazul nostru) de director AJOFM plătită de asociaţia din Piatra Neamţ în perioada derulării unui proiect cu instituţia nu este proprie doar Botoşaniului. La Vaslui a izbucnit un scandal asemănător, care a căpătat reverberaţii naţionale odată cu prezentarea lui pe Realitatea TV. Astfel, potrivit Realitatea.net, AJOFM Vaslui are în derulare două proiecte pentru cei care caută un loc de muncă, iar beneficiarii acestora sunt două unităţi din Piatra Neamţ, reprezentate la Vaslui de soţia directorului Agenţiei, care este şi sora deputatului PDL Dragoş Iftimie. La fel ca la Botoşani, unităţile reprezentate de soţia directorului AJOFM Vaslui implementează măsuri pentru combaterea şomajului pe bani europeni. Mona Cârlan, juristă la o societate privată, a fost angajată coordonator al celor două proiecte. Ea trebuie să întocmească documente şi să găsească şomeri chiar din instituţia condusă de soţul său, iar pentru munca depusă, patru ore zilnic, ea primește, conform postului TV citat, 4.000 de lei pe lună. Întrebat de către reporteri dacă angajarea soţiei a fost influenţată de funcţia sa, directorul AJOFM Vaslui Adrian Cârlan (foto dreapta) a spus: “Nu ştiu, dacă e la nivel de ştire, e posibil să conteze, dar eu, din punctul meu de vedere, nu cred. Să ştiţi că am avut la început o reticenţă”.
Ministru demis după POSDRU cu nevasta
După o „schemă” asemănătoare celor de la AJOFM Botoşani şi AJOFM Vaslui, luna trecută chiar şeful cel mare al celor doi directori, ministrul Ioan Botiş (foto stânga), a fost nevoit să demisioneze. În 2007, în calitate de director al AJOFM Bistriţa-Năsăud, acesta a fost membru fondator al Asociaţiei "Parteneriat Euroactiv" Bistriţa, persoană juridică de drept privat fără scop patrimonial. În septembrie 2010 asociaţia a depus la Organismul Intermediar pentru POSDRU cererea de finanţare a Proiectului "Şansa la demnitate", în vederea accesării de fonduri europene, iar pe 1 octombrie, la mai puţin de o lună după ce Botiş a căpătat funcţia, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale pe care îl conducea, prin Organismul Intermediar pentru POSDRU, a aprobat cererea de finanţare a proiectului pentru o finanţare nerambursabilă în valoare de 2.086.141,44 lei (500.000 Euro). Adina Botiş, soţia ministrului de la acea dată, deţinea în cadrul Proiectului "Şansa la demnitate" postul de expert de tip A, calitate în care a fost remunerată pentru lunile noiembrie şi decembrie 2010, cu suma de 13.709 lei, şi, respectiv, cu suma de 16.800 lei pentru lunile ianuarie şi februarie 2011. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu situaţia fostului ministru al Muncii, Ioan Botiş, cerând procurorilor să-l cerceteze pe acesta pentru conflict de interese. Inspectorii ANI susţin că sunt indicii temeinice că fostul ministru al Muncii, Ioan Botiş, ar fi săvârşit infracţiunea de conflict de interese, potrivit art.253 indice 1 Cod penal.
Şologon a încercat să mintă
La Botoşani discuţia cu directorul AJOFM pe tema celor relatate a fost una plină cu o mulţime de „nu ştiu” şi răspunsuri greu de înţeles, dar şi pigmentată cu încercări ale acestuia de a minţi. „Eu nu am nici o treabă cu această Fed Consult în afara faptului că ei au semnat cu noi un parteneriat. Ei sunt cei care au câştigat un proiect, noi suntem ăia care…”, a afirmat Sorin Şologon. La început el a negat că ar fi primit bani de la această firmă, însă după ce l-am pus în faţa evidenţei a recunoscut acest lucru, dar a refuzat să precizeze suma. El susţine că mai multe persoane şi-au trimis dosare la firma şi asociaţia din Piatra Neamţ, iar SC Fed Consult SRL l-a ales pe el lector şi că doritorii sunt liberi să trimită procedeze ca el. „Ei fac selecţia oamenilor, nu o fac eu. Asta-i treaba”, a menţionat directorul AJOFM.

Despre veniturile pe care nu şi le-a trecut în declaraţia de avere a spus că ele trebuiau să fie menţionate de cei de la serviciul de personal, deşi declaraţia de avere este una completată şi semnată în nume propriu de o singură persoană. „Veniturile pe anul trecut… e numai salariul meu, atâta. Deci, veniturile care sunt vin de la mine de la personal şi le trec cei de la personal pentru că eu nu am fişa” (fişa fiscală – n.r.), a fost explicaţia incredibilă a directorului AJOFM. În privinţa informaţiilor trecute şi netrecute acolo privitoare la fosta soţie a acceptat că „am greşit”, iar vis-a-vis de angajarea acesteia de către SC Fed Consult SRL şi Asociaţia Pro Est a arătat că nu a avut nici un rol. În acelaşi stil foarte „clar” Sorin Şologon a afirmat la început, în mai multe rânduri, că a divorţat, după care, spre final, a spus că „dar poate m-am recăsătorit”.
Cum în acest caz apar serioase întrebări privind respectarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi conflicte de interese, zilele următoare vom continua dezvăluirile cu privire la AJOFM Botoşani şi programele europene.
Sergiu BĂLĂŞCĂU