Într-o lume care desparte, există un om care adună: Fenomenul Hărman la Botoșani – GALERIE FOTO

Aproape 100 de lucrări, un colecționar și colorata poveste dintr-o primăvară capricioasă încă.

 

Așa s-ar putea rezuma, în câteva cuvinte, evenimentul expozițional aflat încă în derulare în spațiul Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani.

 

Există în artă o practică, devenită aproape o instituție, numită a colecționarului. Iar alăturarea celor două cuvinte, oricât de nepotrivită ar părea, nu este deloc întâmplătoare, dacă aducem în atenție, de pildă, numele celebrului Krikor H. Zambaccian, colecționarul din a cărui pasiune avea să se nască, mai târziu, o instituție: Muzeul Zambaccian.

 

Ei sunt cei care tranzacționează arta și o fac, de cele mai multe ori, din pasiune. Desigur, nu toată arta colecționată se va dovedi a fi și una câștigătoare în timp. Însă compensația, chiar lipsită de spirit mercantil, constă tocmai în menținerea și dezvoltarea unui fenomen artistic, fie că este vorba despre tabere de creație, fie că privim către evenimentele expoziționale itinerante cu public.

 

 

Fenomenul Hărman la Botoșani

 

Evenimentul expozițional, care poartă denumirea de ”Fenomenul Hărman”, este organizat de colecționarul Nicolae-Ioan Vrâncean, în parteneriat cu Revista de Arte Vizuale și Cultură – Vector și  Asociația AVV. Pe simezele botoșănene sunt expuse 80 de lucrări de pictură abstractă contemporană, realizate de cei mai reprezentativi artiști nonfigurativi ai României, lucrări completate de sculptură mică și mozaic.

 

Fiecare dintre cele aproape 100 de lucrări poartă amprenta unor artiști pe care, în decursul anilor, un colecționar i-a reunit în simpozioane, tabere, ateliere de creație. Un colecționar care, prin propriile eforturi financiare, a organizat apoi expoziții itinerante, ducând în lume povestea fiecărui artist.

 

Așadar, an de an, Nicolae Vrâncean organizează tabere la Hărman, în apropierea orașului Brașov, denumirea de Fenomenul Hărman fiind apărută de câteva luni în spațiul virtual și public, întrucât colecționarul  își prezintă lucrările achiziționate și online. Expoziția este așadar și itinerantă, a fost pe simeze în marile orașe, acum este și la noi. La Botoșani, în aceste zile, pot fi admirate lucrărilor unor importanți artiști contemporani, nume mai mult sau mai puțin cunoscute, dar fără îndoială foarte valoroase, după cum ne asigură curatorii din Galerii.

 

”Cred eu că ar fi păcat ca botoșănenii să rateze o asemenea expoziție, pentru că se întâmplă o dată în viață”,

Ana Coșereanu, curator Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian”

 

Vernisajul expoziției, care a avut loc sâmbătă, în prezența colecționarului, a reunit și câțiva iubitori ai artei, având în vedere situația pandemică. Însă ușile Galeriei sun deschise până după Paști, tocmai pentru a oferi prilejul pasionaților de artă de a privi pe îndelete, fără presiunea unei aglomerări umane, fiecare lucrare expusă pe simeze. Iar lucrările, fără îndoială, merită vizita botoșănenilor.

 

”Culoarea este cea care definește sufletul, într-o expoziție eveniment datorată domnului  Nicolae Vrâncean, un împătimit colecționar de artă, care și-a pus la dispoziție iubirea de frumos, întâi sufletul, și apoi ceea ce înseamnă colecționarul de artă, organizator de tabere, Mecena pentru artiști, și să faci acest lucru minunat de a împărtăși cu ceilalți bogăția de frumusețe, bogăția care face mai mult decât toate fondurile care s-au consumat pe realizarea lucrărilor, și asta până la final, să fii altruist, omul care iubește deopotrivă artiștii, arta și iubitori de artă”,

 Ana Coșereanu, curator Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian”

 

La rândul său, Nicolae Ioan Vrâncean a venit în fața botoșănenilor pentru a-și prezența ”bogăția” artistică, un efort financiar deloc de neglijat, însă fără îndoială o ”povară” la care orice iubitor de artă ar visa.

 

”Sunt la Botoșani împreună cu dvs., dar sper că nu doar împreună cu dvs., ci și cu cei care în zilele următoare vor intra în Galerii și vor vedea aceste lucrări. Nu pot să nu îmi aduc aminte cu plăcere de faptul că Botoșaniul are o atestare documentară de la 1437, că aici s-au născut sau au locuit mari pictori, precum Luchian, dar și Octav Băncilă. Am studiat galeriile din țară, mi-am făcut o imagine asupra a ceea ce acestea promovează, asupra seriozității artiștilor care au prilejul să fie pe simeze și am început să iubesc Botoșanii. Mi-am propus să vin aici cu această colecție. Mă simt bine, și știu că, atunci când voi lua lucrările, voi avea mai mulți prieteni decât acum. Și poate mă întorc la Botoșani cu altă colecție, la fel de valoroasă. Aceste aproximativ 100 de lucrări care sunt în Galerie fac parte din colecția Vrâncean, colecția mea, care însumează în total în jur de 1.000 de lucrări. Deci, fără să mă laud, aș putea să fac mai multe expoziții în același timp. Acestei colecții i se adaugă și una de sculptură mult mai puțin reprezentativă ca număr, dar foarte valoroasă, precum și mozaic. Asta a fost și succesiunea demersului meu în ale artei: a fost întâi sculptura, apoi mozaic, iar când s-a umplut curtea de mozaic am trecut pe pictură”,

 Nicolae Ioan Vrâncean, colecționar și curator al expoziției

 

Colecționarul a mărturisit că, anual, organizează simpozioane internaționale de artă.

 

”În fiecare an adun 30-35 de artiști, astfel s-a creat și colecția, așa s-a creat și un sistem de prietenii și am ajuns și la această denumire de pe afiș, Fenomenul Hărman. Este un demers pe care l-aș recomanda și altora. Sunt îndrăgostit de ceea ce fac, sunt îndrăgostit de artiștii din colecția mea, suntem spiritual împreună, ne întâlnim în tabere. Iubesc publicul”,

Nicolae Ioan Vrâncean, colecționar și curator al expoziției

 

Lucrările expuse, chiar dacă se încadrează într-un nonfigurativ al artei abstracte, ating un spectru numit deseori asocial. Poate că nu întâmplător invitația de a viziona această expoziție vine chiar în acest timp atipic, într-un spațiu artistic organizat, insituționalizat, dar care nu impune orizonturi, dimpotrivă. Cele aproape 100 de lucrări formează un tot care, coloristic, se amprentează primăvăratec prin culori vii, contrastante tocmai temerilor sociale și comunitare cu care ne confruntăm cu toții.

 

Arta nonfigurativă predispune la introspecție, provoacă spiritul și creează profunzimi tocmai prin eliberarea de forme, de concret.

 

O expoziție care, într-o societate gri și guvernată de limite, de reguli și restricții, poate oferi picătura de libertate a spiritului. 

 

Printre expozanți: Marin Gherasim, Corneliu Vasilescu, Leon Vreme, Florin Ciubotaru, Miron Duca, Suzana Fîntînariu, Angela Tomaselli, Gheorghe Dican, Marcel Lupșe, Gheorghe Pogan, Liviu Șoptelea, Ana Ruxandra Ilfoveanu, Letiția Oprișan, Gheorghe Anghel, Carmen Poenaru, Marius Barb (Barbone), Eugen Raportoru, Aurel Bulacu, Horia Cristina și mulți alții. Din anul 2000 colecția unicat a fost itinerată în marile orașe ale României, printre care: Timișoara, București, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu, Alba –Iulia.

 

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store