Într-o atmosferă mai degrabă apăsătoare, Primăria a preluat Cinema Unirea, cu tot cu angajați, directorul în lacrimi – GALERIE FOTO & VIDEO

„Un moment istoric pentru oraș” l-a denumit primarul Cosmin Andrei, care a semnat protocolul de predare – primire. Pentru că vor exista voci care vor ieși public și vor clama meritul pentru Cătălin Flutur, primul care a ieșit public și a anunțat intenția de a construi la Botoșani un centru multicultural.

 

REMEMBER:

 

Eroul botoșănean din filmele premiate la Cannes, seară emoționantă la cinema: Dumnezeu să-mi dea zile să-mi văd orașul – VIDEO & GALERIE FOTO

Protest la Unirea, sute de oameni strânși la o tragedie: Împietrit de durere - VIDEO & GALERIE FOTO

Asalt pe covorul roșu la cinema, zeci de oameni rămași fără bilet la întâlnirea cu actorul care a jucat la Hollywood: Este o mare onoare pentru noi să fim aici - VIDEO & GALERIE FOTO

Filme premiate la Cannes 2019, prezentate la Cinema Unirea Botoșani - GALERIE FOTO

În premieră la Botoșani: ”Între chin și amin”, un film cutremurător despre moarte și Înviere în închisorile comuniste - FOTO & VIDEO

Trofeul filmului „Poziţia Copilului” aşteptat cu covor roşu la Botoşani

 

Sunt doar câteva dintre evenimentele importante ale filmului românesc sau european organizate la Botoșani, în unica locație care a făcut posibil acest lucru – Cinematograful Unirea. Grație directorului Viorel Hrițcu și a celor trei oameni cu care lucrează de peste 20 de ani și care au făcut posibile aceste manifestări. A fost întins covorul roșu peste care au pășit sute de cinefili botoșăneni, Botoșaniul a fost gazda unor „monștri sacri” ai filmului românesc. S-au consumat emoții puternice, s-a aplaudat, s-au „trăit” filme de calitate.

 

Cinemascoop Unirea rămâne pentru o bună parte a botoșănenilor o instituție monument, deși clădirea nu este clasificată în acest fel. Un amestec de nostalgie amestecată cu o bucurie simplă, trăită mai ales de generațiile anilor ’70 - ’80 care se bucurau la Unirea de filme cu sala arhiplină, fiind ocupate inclusiv spațiile de intrare-ieșire. Cinematograful Unirea era pe atunci unul dintre puținele locuri din Botoșani care ofereau bucurie sinceră. Și a dănuit în timp, mai degrabă cu greutăți.

 

4 august 2021

 

Cinematograful trece în subordinea Primăriei Botoșani.

 

Oficializarea preluării Cinemascop Unirea s-a consumat într-un sfert de oră. Primarul Cosmin Andrei s-a adresat reprezentanților RADEF - "RomâniaFilm", cărora le-a oferit toate asigurările necesare că filmul nu va „muri” în centrul civic al orașului. Viorel Hrițcu, directorul de la Cinema Unirea, s-a aflat alături de reprezentanții RADEF, în partea opusă a mesei s-au așezat șefii din Primăria Botoșani. Un colț al mesei a fost preferat de noul director al Teatrului Mihai Eminescu, instituția care i-a preluat pe ultimii angajați de la Unirea.

 

„Semnăm astăzi protocolul de predare-primire pentru Cinematograful Unirea pentru care s-au făcut demersuri din trecut, pentru a reda comunității acest cinematograf în acord cu așteptările pe care le au botoșănenii”, a arătat primarul Cosmin Andrei.

 

Cinematograful absorbit de teatru

 

Clădirea are în total 840 mp și o capacitate de puțin sub 500 de locuri. O condiție în semnarea protocolului de predare – primire a fost ca toți cei patru angajați să fie menținuți pe posturi.

 

„Cele patru persoane vor fi angajate ale Teatrului Mihai Eminescu, structură care a preluat acești colegi și consider că este potrivit ca acest cinematograf, în această etapă, să ajungă în administrarea și în coordonarea TME care poate da noi valențe activității și cu sprijinul Primăriei să îmbunătățim și clădirea pentru că este una dintre condiții. Trebuie să difuzăm film încă 15 ani și vom face acest lucru, iar în patru ani să asigurăm investiții necesare pentru reabilitarea, dotarea și modernizarea acestei clădiri”,

Cosmin Andrei, primar

 

Edilul-șef a vorbit însuflețit despre planurile sale de a realiza acel centru cultural în care filmul să se împletească cu concertele Filarmonicii de Stat Botoșani. Iar clădirea să devină casă și pentru artiștii de la filarmonică.

 

Un nou început cu bucurie și tristețe

 

Din partea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) a fost împuternicit să semneze protocolul Victor Purice, director al Cinematografului „Mon Amour” din Piatra Neamț, un corespondent al lui Viorel Hrițcu în pasiunea pentru film.

 

„Eu sunt în postura în care am două măști, una în care mă bucur și una în care sunt trist. Pentru că având o activitate de 50 de ani într-un singur cinematograf, e normal, când pierzi ceva, parcă pleacă ceva din tine. Dar când ajungi și simți realitatea, că sunt oameni de bună credință care pot să facă ceva din puținele cinematografe care au mai rămas la România – Film nu ai decât să te bucuri”,

Victor Purice, manager Cinema „Mon Amour” Piatra Neamt, împuternicit RADEF

 

 

Perspectiva unui viitor necunoscut și experiențele cu alte cinematografe din alte județe preluate și ulterior desființate au făcut ca atmosfera din sală să fie mai degrabă una apăsătoare.

 

„Eu sunt Viorel de la cinema și de 20 de ani aștept luminița de la capătul tunelului. Astăzi avem lumină la Cinema. Spun din suflet chestia asta. Și prin bunătatea dvs., eu mă gândesc la investițiile care se vor face și mă bazez pe profesionalismul colegilor mei. Sigur putem face o treabă bună pentru comunitate. Și vreau să vă mulțumesc”, a spus și Viorel Hrițcu, directorul cinematografului.

 

Cinema Unirea a fost pus în funcțiune în 1977. Într-o viață de om de când funcționează, cu excepția perioadei de pandemie, a oferit câte cinci spectacole pe zi, unui public botoșănean avid de film.

 

„În decursul anilor, cinematograful a luat locul 1 pe țară de foarte multe ori, raportat la numărul de spectatori și încasări. Din punctul meu de vedere, om care am lucrat în cinematograf, eu văd cinematograful ca pe o artă. Un cinematograf care să fie inclus în programul european „Europa Cinema”, în care să rulăm film românesc și european și să ne bucurăm de premiere în general și să aducem toate festivalurile de film la Botoșani: Festivalului Filmului de la Cannes, Festivalului Filmului Evreiesc, Festivalul Filmului Rusesc...”

Viorel Hrițcu, director Cinematograful Unirea

 

Cu ochii în lacrimi...

 

Printre priorități, sunt necesare din partea municipalității intervenții la partea de acoperiș, unde sunt o serie de infiltrații, precum și o modernizare a grupurilor sanitare.

 

În camera de proiecții, care ar putea fi inclusă într-un muzeu cinematografic într-o eră a digitalizării, Viorel Hrițcu a vorbit cu sufletul în două: „noi am fost așa de necăjiți că aproape nu îndrăznesc să spun toate problemele și toate lucrurile. Așa, din inerție am făcut cum am putut, ne-am descurcat și ne-am descurcat și ne-am descurcat. Acum, în sărăcia în care am trăit, nici nu-mi dau seama ce aș putea să primesc”.

 

Știe că nu se va mai regăsi în situația în care să dea drumul la căldură doar două ore pe zi, iar cinematograful va intra în normalitatea firească: „sperăm ca acum să fie o chestie normală și firească și să fie cât trebuie”.

 

Și se dezvăluie în fața primarului: „când voi ieși la pensie, îmi doresc să trec pe aici, prin fața cinematografului. Și să fie deschis”. Dorința odată expusă, Viorel Hrițcu părăsește grăbit încăperea cu privirea încețoșată. Lupta sa pentru supraviețuire s-a încheiat, un nou capitol este deschis pentru cinematograful dintotdeauna al botoșănenilor.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store