Îngrijorați de droguri, șefii de la județ fac planuri de luptă contra etnobotanicelor

Un proiect de hotărâre a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean din data de 24 iunie care face referire la adoptarea unei strategii pentru combaterea și prevenirea consumului de droguri de la Botoșani.

 

Este vorba despre Strategia Naţională Antidrog 2013-2020 şi Planul de acţiune 2013-2016. ”E o chestiune care ține de sănătatea populației, am văzut niște statistici care arată că nu trebuie neglijate. Este o Hotărâre de Guvern și noi sigur că adoptăm această strategie care se încadrează în planul național de reducere a consumului de droguri și substanțe etnobotanice”, a explicat în linii mari, Gheorghe Sorescu, vicepreședintele CJ Botoșani.
Potrivit diagnozei locale realizate de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Botoşani (CPECA) la nivelul judeţului Botoşani, precum şi din analiza Raportului naţional privind situaţia drogurilor – 2012 al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), a reieşit faptul că judeţul Botoşani a migrat din zona de risc foarte mic în anul 2010 în zona de risc mediu în anul 2012. Acest aspect este evidenţiat şi prin numărul de cazuri de urgenţe medicale nonfatale înregistrate la unităţile și centrele de primire urgenţe, ca urmare a consumului de substanţe cu potenţial psihoactiv.
Ca răspuns la amplificarea acestui fenomen, s-a impus la nivel local elaborarea şi implementarea unei strategii care nu este doar un document de planificare şi evaluare a unor obiective, ci reprezintă principalul document strategic de la nivel local ce aduce împreună în activitate instituţii publice şi private care au acelaşi interes:
o comunitate cât mai sănătoasă, ferită de impactul devastator al consumului de droguri;
și capabilă să ofere răspunsuri adecvate, rapide şi concrete tuturor problemelor directe şi conexe ridicate de traficul şi consumul de droguri. (G.E.)
CITEȘTE:
 Şedinţă cu directori şi reprezentant antidrog: Mulţi elevi consumă etnobotanice