Povestea care s-a spart la DNA: Firma cu șpăgile pentru primari preluată în acte de o tânără de 23 de ani, afacerea a trecut de 94 milioane de euro 

Chiar dacă a fost reținut luni pentru mituirea unor primari în vederea facilitării accesului companiei Cornell's Floor la fonduri publice, Marcel Bîrsan nu are o calitate oficială, cel puțin la nivel înalt, în această societate.  

 

Poveste veche, actori parțial noi 

 


Potrivit datelor de la Oficiul Registrului Comerțului, unic asociat al firmei care oficial își are sediul în satul Roma este Elena – Mirela Țiprigan, o tânără de 32 de ani din municipiul Botoșani. 


Aceasta a devenit administrator în mai 2016, la nici două luni după ce DNA Suceava a pus în mișcare o acțiune împotriva lui Marcel Bîrsan pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență în dosarul fostului președinte al Consiliului Județean


Omul de afaceri l-a ajutat pe Florin Țurcanu să își construiască o casă, pe numele socrului, în apropierea cartierului Alfa Land. 


La mai puțin de două luni de la descinderea procurorilor anticorupție la casa respectivă, businessmanul a încheiat însă un acord de recunoaștere a vinovăției cu Serviciul Teritorial Suceava al Direcției Naționale Anticorupție. 


Urmare a actului semnat, în 2017 Curtea de Apel Suceava l-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

 

 

Ce coincidență! 

 


Extrem de interesant este că amintitul acord cu DNA a fost semnat pe 15 mai 2016 și exact în aceeași zi Elena – Mirela Țiprigan a devenit administratorul firmei. 


Chiar dacă oficial a cedat firma, ”de facto” Marcel Bîrsan era în continuare puternic implicat în activitatea acesteia. De altfel, atunci când edilii aveau probleme importante de discutat, acestea erau tranșate cu Marcel Bîrsan


De altfel, în ziua în care a devenit administrator, Elena – Mirela Țiprigan avea doar 23 de ani.

 

 

Cifra de afaceri s-a dublat în numai un an

 


Procurorii DNA au înțeles însă șarada și în noul dosar, care vizează fapte de corupție care s-ar fi petrecut la Flămânzi, Mihai Eminescu, Ungureni și Coșula, s-au îndreptat direct împotriva lui Marcel Bîrsan care este prezentat de procurori ca ”administrator de fapt al unei societăți comerciale”. 

 

Mai mult, anchetatorii au sesizat că în realitate nu ar fi vorba decât de un paravan, iar Tribunalul Suceava i-a stabilit prin măsura controlului judiciar interdicția de a desfășura activitatea de administrator în fapt sau în drept în cadrul societăților comerciale în care este implicat.


SC Cornell's Floor SRL a obținut tot mai multe contracte pe fonduri publice, care au făcut ca afacerile companiei să explodeze. 


Astfel, dacă în 2022 cifra de afaceri a fost de 230,2 milioane de lei (echivalentul a peste 46 de milioane de euro), în 2023 volumul de business s-a dublat și a atins 468,4 milioane de lei (în jur de 94 milioane de euro). 


În același timp, profitul brut a crescut de la 2,2 milioane de euro la 3,1 milioane de euro.

 

 

Drumuri, demolări, canalizări și inclusiv ceva pe la alegeri

 


Natura contractelor derulate cu administrațiile publice locale vizate de noul dosar al DNA este una largă. De la ”Modernizare prin asfaltare segment din DC 61B, strada Brăiasca și sat Cătămărăști” – 27.443 euro și ”Demolare cămin cultural în sat Cucorăni, comuna Mihai Eminescu, județul Botoșani” – 14.586 euro, ambele contractate în martie 2024, la ”Achiziționare pachet materiale activitate secții votare” – 1.635 euro și ”Întreținere prin împietruire drumuri comunale și sătești din comuna Mihai Eminescu anul 2024” - 76.101 euro.


În mai anul trecut, SC Cornell's Floor SRL a contractat de la Primăria Flămânzi ”Realizare utilități Bloc ANL - Strada Mihai Sturdza” - 117.136 euro și lucrări de decolmatare pârâu ”Înființare și executare rețele de apă și apă uzată” de la Primăria Mihai Eminescu - 82.078 euro. 


Toate aceste lucrări au fost obținute prin achiziție directă.

 

 

Afaceri extinse și în alte județe

 


Pe lângă primării, Cornell's Floor a avut lucrări cu o mulțime de alte unități de stat, precum Administraţia Bazinală de Apă Prut - Bârlad, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Botoșani, primăriile Botoșani și Dorohoi, Compania Naţională de Investiţii. 


Afacerile societății au trecut granițele județului. De exemplu, în 2022 firma a încheiat un contract de 19,9 milioane de lei cu Primăria Schitu Duca din județul Iași pentru înființarea unui sistem de alimentare cu apă. 


În 2019, Primăria Pătrăuți a atribuit societății Cornell’s Floor un contract de aproape un milion de euro pentru executarea unei rețele publice de canalizare, aceasta nefiind singura lucrare efectuată de agentul economic în cauză în comuna suceveană. 


În jur de 300 de angajați avea societatea în 2023. 

 

Primarii Gireadă și Oloeriu dar și afaceristul Bârsan vin acasă după o noapte de arest 

 

FOTO: Dispensarul din satul Ipotești în timpul construcției executate de Cornell's Floor