Lucrurile neștiute despre Biblioteca Județeană, de la inaugurare și primul bibliotecar la refacerea fondului de carte 

Informațiile au fost transmise de Centrul de Promovare Turistică Botoșani. Și puteți afla când a fost biblioteca inaugurată, cine a fost primul bibliotecar. 

 

Iată câteva lucruri interesante despre clădirea de pe Calea Națională. 

 

Progresul cultural al Botoșaniului din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, impunea înființarea, alături de celelalte lăcașuri de cultură (liceu, teatru, societăți culturale) și a unei biblioteci publice. Acest lucru s-a înfăptuit din inițiativa lui Teodor Boyan, unul dintre primarii cei mai inimoși și luminați pe care i-a avut orașul Botoșani în secolul trecut, prin Hotărârea Consiliului Municipal ce poartă data de 18 martie 1882. În mod oficial, ea a fost inaugurată la 14 noiembrie 1882, în localul Școlii nr. 1 de băieți "Marchian".

 

 Primul său bibliotecar a fost V. Nadejde, învățător viitor membru fondator al Ateneului botoșănean. Pe actele de corespondență ale bibliotecii este imprimată o ștampilă, special confecționată, cu înscrisul "Romania Biblioteca din Botoșani 1882".

 

În 1885, biblioteca publică se contopește cu cea a Liceului Laurian. Chiar dacă, în documentele de arhivă, există puține date concrete despre evoluția lecturii publice în perioada 1886-1904, biblioteca publică este mereu prezentă în viața spirituală a comunității. În 1917, când biblioteca liceului a ars, va arde și biblioteca publică cu toată zestrea ei. După război începe refacerea fondului de carte.

 

Din anul 1934 găsim în documente denumirea de bibliotecă comunală, funcționând în localul Primăverii din strada Armeană nr. 11. Multe personalități își donează acum parte din bibliotecile personale, acestei biblioteci (savantul Gr. Antipa înzestrând-o cu 2000 volume).

 

 În 1943, Biblioteca comunală își schimbă sediul în casele Tălmaciu, strada Calea Națională nr. 275. Ea a fost printre primele instituții culturale din oraș refăcute imediat după eliberare.

 

În 1951, biblioteca publică din Botoșani, ce purta denumirea de "Biblioteca comunală" devine bibliotecă regională, iar în 1952, conform noii împărțiri administrativ-teritoriale, se transformă în bibliotecă raională.

 

În anul 1968, categoria este de bibliotecă municipală, iar din 1974 și până în prezent, de bibliotecă județeană.

 

Prin decret prezidențial în noiembrie 1982, la împlinirea a 100 de ani de existență, bibliotecii i se acordă titlul de Biblioteca Județeană "Mihai Eminescu".

 

De-a lungul timpului, funcțiile Bibliotecii publice s-au diversificat și s-au extins, în încercarea de a găsi noi metode de valorificare a potențialului propriu, atât pentru a oferi servicii de informare și documentare, cât și pentru a transforma spațiul instituției într-un mediu atractiv pentru viața comunității pe care o deservește, un loc deschis experiențelor culturale de calitate, în care botoșănenii vor găsi mereu un spațiu de comunicare și de socializare, un centru pentru dezvoltare comunitară.