Ministrul Educației anunță măsuri după ce elevii s-au plâns de olimpiada de la Botoșani: Sigur că nu-mi place 

Olimpiadele școlare devin mai degrabă un mijloc „pentru a obține niște burse sau niște locuri la universitate”, decât o competiție menită să cultive performanța, a afirmat ministrul Daniel David.

 

Se vor cere standarde minimale 

 

 

Ministrul a adăugat că din 2026, Ministerul Educației va cere „mai multe detalii despre infrastructură” și se va asigura că există „niște standarde minimale”, a mai zis el, într-o discuție despre Olimpiada Națională de Matematică de la Botoșani, unde proba s-a desfășurat într-o sală polivalentă.

 

Ministrul Daniel David s-a declarat „un susținător al ideii de olimpiadă”, însă „sentimentul meu este de multe ori că poate și forțăm și pierdem ideea de olimpiadă, o facem mai degrabă pentru a obține niște burse sau niște locuri la universitate și nu pentru a fi bun în domeniul respectiv”, a adăugat el, subliniind că „exagerăm” că există peste 370 de olimpiade, concursuri și competiții organizate de Ministerul Educației, scrie edupedu.

 

Redăm declarațiile integral:

 

În primul rând, să știți că eu sunt un susținător al ideii de olimpiadă, concurs, competiție, meritocrație, pentru că un astfel de concurs îi scoate pe cei mai buni dintre noi în față, permite oarecum o educație personalizată. De exemplu, noi avem examenul Evaluarea Națională din matematică și limba română, dar poate unii copii sunt foarte buni în istorie, fizică, chimie și atunci participând la astfel de olimpiade, le generăm o rută personalizată, pentru a putea intra în liceu pe baza acestor competențe și acestor interese. Deci, în general sunt un susținător. Doar că problema este… și acum, țineți-vă bine, fiindcă și eu am descoperit și n-am știut acest lucru până am devenit ministru.

 

Noi tindem să exagerăm de foarte multe ori lucrurile. În acest moment, ministerul organizează 375 de olimpiade, concursuri și competiții, la faza națională și internațională. Pe lângă acestea, mai avem 140 pe care le luăm sub cupola noastră, dar nu le finanțăm. E drept, și aici nu intră competițiile la nivel de orașe, județe. Deci, altfel spus, la un moment dat, când te gândești cât activitate este, inspectoratele și școlile devin un fel de organizator de concursuri și olimpiade. Și atunci, inevitabil, când exagerăm cu aceste lucruri, fiindcă sentimentul meu este de multe ori că poate și forțăm și pierdem ideea de olimpiadă, o facem mai degrabă pentru a obține niște burse sau obține niște locuri la universitate și nu pentru a fi bun în domeniul respectiv, apar astfel de probleme”, a declarat Daniel David.

 

O soluție de avarie la Botoșani 

 

Întrebat dacă se poate face performanță în sistemul de învățământ românesc, Daniel David a afirmat că acest lucru este posibil, însă este nevoie de schimbări: „După mine, sunt trei lucruri care trebuie să fie create pentru a genera performanță: infrastructura, resursa umană, curriculum. (…) Sunt îngrijorat în ceea ce privește resursa umană și statutul profesorului, fiindcă acolo discuția trebuie să fie mult, mult mai largă, implicând și Ministerul de Finanțe, și noi ca societate, dacă ne hotărâm să valorizăm sau nu profesorul în această societate”, a mai afirmai ministrul.

 

Ministrul a mai declarat că se vor lua măsuri, după ce a fost întrebat despre modul în care a fost organizată Olimpiada Națională de Matematică pentru clasele IX-XII, la Botoșani, unde proba s-a desfășurat într-o sală polivalentă, iar elevii s-au plâns că au stat înghesuiți și că nu se puteau concentra din cauza zgomotului.

 

Sigur că nu-mi place, dar în condițiile în care n-ai avut altă soluție, au găsit, ca să spun așa, o soluție de avarie. Eu m-am uitat foarte atent și la declarațiile profesorului Gologan, președintele Societății de Matematică și coordonatorul lotului olimpic. Desigur, nu era încântat, dar a spus că au fost decente condițiile. Dar, sigur, nu trebuie să rămânem la acest nivel. Vom putea controla în viitor, vom aloca o olimpiadă într-un anumit loc și detalii despre infrastructură, astfel încât condițiile, ca să spun așa, să arate mult mai bine”, a afirmat ministrul.