Sentimentul de revoltă că după ceea ce s-a întâmplat în urmă cu doi ani în „azilele groazei” istoria ajunge să se repete, a fost faptul că sintagma este din nou folosită în spațiul public.
Iar o instituție a statului tocmai controlase centrul de la Dorohoi, cel care a fost asociat recent cu groaza.
Echipajele de control ale Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) au verificat Asociația „Dă speranță vieții” de la Dorohoi luna trecută.
Nu au găsit nereguli majore.
În mai, Consiliul de Monitorizare de la București ajunge la Botoșani și scoate la iveală tratamente inumane aplicate unor oameni care aveau tot felul de dizabilități.
Inspectoarea de la autoritatea națională nu s-a ferit de cuvinte când a descris ceea ce a văzut în respectivul centru, al cărui nume era asociat cu speranța.
La ședința extraordinară a Colegiului Prefectural încă șefa AJPIS Botoșani a vorbit aproximativ un minut, interval în care a îndemnat primăriile să acceseze fonduri pentru dezvoltarea serviciilor sociale.
Cel puțin, atât poate face această instituție.
Diana Pelinescu, director interimar AJPIS
„Este o nevoie mare de a înființa la nivelul UAT-urilor centre sau cum este acum în cadrul proiectului SCI-2000 o echipă integrată care să ofere servicii la domiciliu persoanelor aflate în vulnerabilitate pentru a nu mai fi nevoie ca acestea să fie strămutate. Aceasta ar fi una dintre soluțiile pe care AJPIS le prevede pentru a evita astfel de situații cum s-a găsit la Asociația Dă Speranță Vieții din Dorohoi”,
Cât despre controlul din luna aprilie, Diana Pelinescu a explicat faptul că inspectorii AJPIS au avut acces doar în imobilul în care se aflau beneficiarii „legali”, adică cei 25 pentru care exista licență. Ceilalți erau cazați în casa patronului, unde echipa de control nu a avut acces, fiind invocat dreptul la proprietate.
În completare, prefectul Dan Nechifor a arătat că în planul de măsuri aprobat astăzi se va pune accent și pe monitorizarea centrelor de zi din comunități.
Dan Nechifor, prefectul județului
„Părerea mea este că este foarte importantă monitorizarea centrelor de zi pentru că, cred, nu fac nicio afirmație că nu funcționează pentru că, odată ce au licență înseamnă că funcționează”,
Anunțul privind selecția primăriilor din mediul rural în cadrul proiectului „Furnizare de servicii integrate în comunitățile rurale – facilitarea accesului persoanelor vulnerabile la servicii de bază eficiente şi de calitate” poate fi consultat accesând documentul atașat mai jos