Comunitatea și familiile celor care au fost cazați în centrul de la Dorohoi vor purta responsabilitatea îngrijirii lor.
Pentru că instituțiile statului pot interveni la acest moment doar pe termen scurt.
Ceea ce a scos la iveală Consiliul de Monitorizare de la București la centrul privat care îngrijea persoane cu dizabilități la Dorohoi nu este o situație fără precedent.
În urmă cu doi ani nereguli identice erau arătate în spațiul public și încă de pe atunci, teoretic instituțiile statului au făcut scut pentru a oferi protecție categoriilor sociale vulnerabile.
Un scut care s-a dovedit a fi ineficient pentru că s-a ajuns în același punct, în care sistemul de stat a eșuat.
Astăzi, de la ora 10:00 prefectul Dan Nechifor a convocat o ședință extraordinară de Colegiu Prefectural, într-un format care nu a mai avut loc.
Iar principala temă a fost adoptarea unui plan de intervenție prin care să fie aprobate măsuri administrative suplimentare pentru prevenirea unor astfel de cazuri în viitor.
Mai exact cum ar trebui să se acționeze în caz de relocare a beneficiarilor. În cazul de la Dorohoi ar fi vorba despre aproximativ 70 de persoane care vor ajunge înapoi în familii.
„În condițiile în care nu vom reuși relocarea, în mod sigur vom fi ajutați de dl primar cu cele 25 de paturi de la Secția municipală Dorohoi”, a explicat prefectul situația, arătând că doar pentru 25 de beneficiari se poate oferi cazare, însă pe perioadă limitată.
În cazul închiderii unui astfel de centru din rețeaua privată, persoanele preluate nu au altă alternativă decât comunitatea.
Teoretic ar trebui să existe centre de zi în fiecare comună. Doar că astfel de servicii de asistență socială lipsesc în județ, iar primăriile nu au o rețea bine pusă la punct pentru a acoperi această nevoie.
Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani
„Asta discutam cu colegii mei în preambul, suntem județul care avem 60 de centre de zi acreditate, 84 de centre rezidențiale pentru persoane vârstnice în județul Botoșani. Fac precizarea că sunt și pe privat și pe public, deci ca și număr teoretic ar trebui să nu avem nicio problemă în județul Botoșani, din punctul meu de vedere dacă aceste centre de zi ar funcționa în acel regim de 8 ore asigurând o nevoie și o cunoaștere a persoanelor vârstnice pentru a nu ajunge în centrele rezidențiale, cu diferite boli”,
Nici Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) nu are capacitatea de a prelua din beneficiari.
Iar asta se întâmplă din cauza legislației prin care se cere imperativ stoparea internării în centre a adulților cu handicap.
Alexandru Colbu, director adjunct DGASPC
„Paradigma din sistemul adultului cu dizabilități s-a schimbat, avem o nouă strategie, avem o nouă lege, Legea nr. 7/2022. Potrivit acestor acte normative accentul care se pune pe aceste persoane cu dizabilități se pune pe dezinstituționalizare, pe servicii acordate în comunitate sau în familie”,
Instituția care este al doilea angajator al județului după Spitalul Județean Mavromati se află la acest moment în proces de reducere și chiar închidere a unor servicii sociale destinate persoanelor cu dizabilități
„Ce se poate face? UE acordă și sunt anumite apeluri în acest sens pentru direcțiile de asistență socială locale și direcții generale, de a aplica pentru anumite proiecte”, a continuat Alexandru Colbu.
Pe de altă parte, Uniunea Europeană are mai multe programe de finanțare nerambursabilă prin care să fie dezvoltată rețeaua de asistență socială cu amenajarea de locuințe protejate, centre de îngrijire, servicii de îngrijire la domiciliu, modernizare centre de criză pentru persoane cu dizabilități dar și formare profesională și angajare de însoțitori pentru persoanele cu handicap.
Șeful DGASPC recunoaște însă că sumele alocate pentru asistență socială la acest moment nu sunt unele extrem de mari.
„Potrivit legii doar un număr redus de persoane cu dizabilități pot să mai ajungă în sistem, în așa fel încât sistemul încet, încet trebuie să dezinstituționalizeze persoane cu dizabilități în comunitate și în familie”,
Alexandru Colbu, director adjunct DGASPC
Iar pentru asta i se aduce la cunoștință să acceseze cât mai multe fonduri europene pentru proiecte menționate mai sus.
În ședința de astăzi DGASPC a propus Prefecturii elaborarea unui plan de urgență care să fie prezentat la licențiere de fiecare centru privat.
Iar monitorizarea persoanelor cu dizabilități care fac obiectul unui plan de intervenție de către rețeaua de asistență socială din primării să fie pentru o perioadă de 2 ani.
Alexandru Colbu, director adjunct DGASPC
„Sfatul meu pentru colegii din primării este să aplice pe aceste apeluri și să găsim soluții la nivel local. Pentru că vedeți, la nivel județean și central legislația ne impune tocmai ca acești beneficiari să trăiască în comunitate, în familie, nu într-un centru rezidențial”,
DGASPC dispune în prezent de un centru de abilitare și reabilitare în care beneficiarii sunt ajutați să devină autonomi.
Și care poate prelua o parte dintre persoanele cu dizabilități însă nu poate suplini nevoia întregului județ.