INCREDIBIL: Aproape 300 de contestații depuse de doi deținuți care nu vor să mai facă pușcărie

Împreună, aceştia au depus în ultimii doi ani peste 300 de contestaţii la executarea pedepselor la care au fost condamnaţi, toate pierdute. Ovidiu Rusu şi-a construit activitatea infracţională pe escrocherii, pe când Novac a fost condamnat în crima care a oripilat comunitatea suceveană acum şase ani, când valutistul Cristian Căjvăneanu a fost jefuit, murind în urma bătăii încasate de la tâlhari, scrie Obiectiv de Suceava.

 

Ovidiu Rusu are şi ucenici cărora le-a pus la dispoziţie această strategie



259 de contestaţii la executarea pedepselor cu închisoare s-au adunat în istoricul legendarului escroc rădăuţean Ovidiu Rusu la Tribunalul Suceava începând din anul 2013, când a descoperit cea mai facilă posibilitate de a ieşi din plictisitoarea celulă, prilej de asemenea de a face o plimbare mai lungă de la penitenciar la instanţă şi în plus, oportunitatea de a vedea feţe noi pe holurile şi în sălile de judecată. De puţină vreme, Ovidiu Rusu are şi ucenici cărora le-a pus la dispoziţie această strategie de eliminare a plictisului penitenciar iar unul dintre ei este un alt nume cu rezonanţă în domeniul infracţionalităţii bucovinene  – Alin Novac.

Dacă Rusu este escroc şi nu-şi ascunde statutul, mizând pe prostia omenească atunci când îşi alege victimele, Novac face parte dintr-o categorie a criminalităţii mult mai cruntă. El a făcut parte din echipa care au pus la cale uciderea omului de afaceri sucevean deţinător de case de schimb valutar Cristian Căjvănean. La fel ca Ovidiu Rusu, Novac şi complicii săi au pus mâna pe banii victimei doar că înainte de aceasta l-au omorât în bătaie pe bărbat. Rusu nu i-a atins în schimb nici cu o floare pe fraierii în faţa cărora se dădea după caz avocat, procuror, judecător, şef de parchete ori de instanţe de judecată, de foarte multe ori taxându-le naivitatea prin corespondenţă chiar din celula penitenciarului.



Coleg de celulă în penitenciarul de la Botoşani



Ba mai mult, l-a făcut chiar şi pe colegul său de celulă – Coaţă – Ioan Popovici, care i-a plătit prin intermediul amantei zeci de mii de euro lui Rusu care se dădea preşedinte al Curţii de Apel Suceava din patul vecin iar Coaţă îl lăuda prin mass-media că ce formidabil coleg de celulă în penitenciarul de la Botoşani îi este rădăuţeanul. Alin Novac îi calcă însă pe urme lui Ovidiu Rusu în ceea ce priveşte oportunitatea permisă de legislaţia penală românească deţinuţilor de a participa la orice şedinţă de judecată în care sunt citaţi. Numai ieri, 18 septembrie, Alin Novac a fost citat în 9 cauze în care dânsul a făcut recurs la Curtea de Apel Suceava împotriva deciziilor instanţelor anterioare de respingere a contestaţiilor la executare depuse de acesta împotriva pedepselor care i-au fost date. La Tribunal, au fost iniţiate de către Alin Novac 58 de contestaţii la executare, 40 ajungând până în acest moment pe rolul Curţii de Apel. Desigur, acesta a mai formulat şi alte solicitări la instanţă, cel puţin opt vizând întreruperea executăţii pedespsei după modelul standardizat de Ovidiu Rusu.

 


Escroc cu carismă



Nu avem ştiinţă dacă cei doi sunt colegi de celulă în penitenciar şi îşi împărtăşesc reciproc experienţele, nici nu ştim dacă se cunosc personal dar este cert un lucru – după modelul Rusu, tot mai mulţi deţinuţi îşi fac rost de învoiri din puşcărie depunând astfel de cereri la instanţă – contestaţii ori cereri de întrerupere a pedepsei, un jurist mai priceput ar trebui să se întrebe dacă nu cumva cele două solicitări nu se exclud cumva reciproc. Dar şi mai important este faptul că aceste excursii sunt făcute pe bani şi, deocamdată, pe banii noştri ai contribuabililor, pentru că procesele de acest gen se pierd, indiferent dacă infractorul este un escroc cu carismă or un complice la o crimă abominabilă dar cheltuielile judiciare rămân iar cel puţin jumătate dintre acestea – cota aferentă avocaţilor numiţi din oficiu trebuie plătită de stat imediat.

Fără a avea pretenţia că am făcut un calcul până la ultimul bănuţ, dar cu precizarea că sumele pe care le avansăm sunt foarte aproape de adevăr, spunem că în cazul Ovidiu Rusu, cu cele peste 250 de contestaţii respinse (doar 13 le-a dus până la recurs în Curtea de Apel, din 2013, când şi-a început strategia, n.r.), acesta este dator la stat cu 50.000 de lei doar din astfel de demersuri, fiindcă în marea lor majoritate, cheltuiele judiciare au fost stabilite la suma de 200 de lei pe proces, din care jumătate, în total 25.000 de lei au trebuit plătiţi fără negociere, avocaţilor din oficiu, din banii contribuabililor. Puţin probabil ca aceste sume să fie vreodată recuperate de la Ovidiu Rusu.
Doi-trei ani de când face plimbări pe ruta penitenciarul Botoşani – Palatul Justiţiei Suceava

In spatele său, vine grăbit, cum am arătat deja, Alin Novac, cu 58 de contestaţii depuse la Tribunal, din care 40 au ajuns deja în recurs la Curtea de Apel. Acelaşi calc