În ultimul timp, COVID-ul afectează tinerii: Aproape 40 de cazuri de copii infectați la Botoșani: Nu știm ce ne rezervă viitorul

Noul coronavirus afectează inclusiv copiii şi tinerii, fiind remarcată de către medici o schimbare a tipologiei pacientului faţă de primele cazuri apărute la începutul pandemiei.

 

În cadrul unei dezbateri HotNews Live, medicul ieşean Florin Roşu, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, alături de Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Bucureşti, au subliniat că toate miturile care spun că populaţia tânără nu este afectată de acest virus sunt false.

 

La Botoșani au fost înregistrate zeci de cazuri de infectare cu COVID-19 după cum urmează:

 

  • 1 caz la copii sub 1 an
  • 1 caz la copii sub 2 ani
  • 2 cazuri de copii sub 3 ani
  • 2 cazuri de copii sub 4 ani
  • 5 cazuri de copii între 5 și 9 ani
  • 8 cazuri de copii între 10 și 14 ani
  • 17 cazuri de copii între 15 și 19 ani

 

În total sunt 37 de cazuri de coronavirus la copii dintre care active sunt 13 cazuri.

 

Zeci de cazuri și la Iași

 

La Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi de la începutul pandemiei au fost trataţi atât nou născuţi, cât şi gravide, lehuze, tineri sau persoane adulte, 66 dintr-un total de 1.150 fiind copii. Dintre cei 66, patru au fost copii sub un an, 13 copii cu vârste între un an şi patru ani, iar 49 de cazuri au fost copii între 5 şi 17 ani, relateaza Ziarul de Iasi.

 

„Au fost într-adevăr forme uşoare, care nu au necesitat îngrijire în terapie intensivă, ceea ce a fost o binecuvântare din partea marelui arhitect al Universului. Dar SARS-COV2 nu ocoleşte copiii, ei dezvoltă COVID-19, dar fac forme uşoare deocamdată, nu ştim însă ce ne rezervă viitorul. Pentru că virusurile pot dezvolta la un moment dat şi alte tulpini”,

a explicat dr. Florin Roşu, şeful Compartimentului de Terapie Intensivă de la spitalul ieşean.

 

Cel mai tânăr pacient care a ajuns la Anestezie şi Terapie Intensivă, având o formă gravă a bolii este un tânăr în vârstă de 18 ani care este diagnosticat şi cu diabet zaharat. Momentan, starea sa de sănătate este echilibrată, fiind transferat de la ATI într-o secţie, ceea ce înseamnă că pentru moment a dispărut riscul vital.

 

Medicii mai spun şi că, deşi există ideea că tinerii sunt persoane sănătoase, aceştia pot ascunde patologii cardiovasculare grave. De asemenea, cel mai tânăr pacient care a pierdut lupta cu boala a fost o femeie în vârstă de 27 de ani, care suferea tot de diabet zaharat. Dr. Florin Roşu spune că diabetul zaharat netratat şi neechilibrat pune viaţa oricui în pericol, fiind o afecţiune care trebuie „respectată”.

 

„Eu tot timpul am spus că diabetul zaharat, ca marea majoritate a bolilor, dacă îl respecţi, te respectă şi el pe tine, nu îţi creează foarte multe probleme”, a completat medicul ieşean, potrivit Ziarul de Iași.

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store