În preajma Crăciunului a nins cu lacrimi într-o sală de clasă: Memoria ei mă face zilnic să mă gândesc la dumneaeiGALERIE FOTO

Într-o sală de clasă ce-i poartă numele, lângă patru noi culegeri pe care le-a semnat, alături de cadre didactice pronunţându-i mereu numele, dar tocmai în lipsa ei… aşa s-a desfăşurat cea de-a patra ediţie a Galei Angelica Gherman…

 

Patru culegeri lansate post-mortem

… Care după trei ani de periplu, în săptămâna Crăciunului, a revenit la Şcoala Gimnazială nr. 13, acolo de unde a plecat, doar fizic, învăţătoarea căreia în timpul vieţii i-au fost editate 21 de cărţi şcolare. Şi care continuă să trăiască printre cei care au cunoscut-o din şcoală sau doar din culegeri. Iar dovada este că tocmai cu ocazia galei derulată marţi seară în Centrul Multifuncțional Angelica Gherman s-au lansat patru noi culegeri conținând câte “1.200 de exerciții și probleme de matematică”. Ca şi cărţile apărute în timpul vieţii şi acestea au văzut lumina tiparului la o editură din Bucureşti, “Litera” de data aceasta.

“Gala are pentru mine o semnificaţie aparte”

La evenimentul organizat de Asociaţia B-Right Media au luat parte oameni alături de care a trăit cele mai frumoase clipe, cel puţin profesionale.  


“Gala are pentru mine o semnificaţie aparte deoarece port în suflet memoria şi tot ce a însemnat pentru mine d-na Angelica Gherman, prietena şi colega mea ani mulţi, mulţi, mulţi, cea care a fost atât de bună în tot ceea ce a făcut, ca învăţător, ca mamă, ca prietenă ca şi colegă în această şcoală, fiind un om deosebit de tolerant, care niciodată n-a spus nu, care a ştiut să tacă şi să facă. Memoria ei mă face zilnic să mă gândesc la dumneaei”, a afirmat învăţătoarea Elena Apăştinii, care anul trecut a primit premiul pentru întreaga activitate.


A menţionat despre Angelica Gherman că a fost prima colegă din Şcoala 13 care a editat o culegere de Matematică pentru clasele I-IV şi prima care a luat gradaţie de merit când s-a lansat acest stimulent pentru cadrele didactice.  
“Faptul că mi-a încredinţat copilul să îmi fie elev patru ani a fost ca o încununare a sentimentului reciproc pe care îl aveam”, a mai spus Elena Apăştinii.


Nu a lipsit nici cea căreia în 2015 i s-a acordat distincţia de “învăţătorul anului”.

“Rămâne cu multe alături de noi, de colegi, de familie, de toţi cei care i-au fost dragi. Am răsfoit cu mari emoţii aceste cărţi, astăzi, şi am constatat că respectă programa. Dar în afară de programă, respectă şi alte multe lucruri extrem de importante. În primul rând respectă copilul, pe care d-na învăţătoare l-a iubit, fie el de 6 ani, de 7 ani sau de 10 ani”, a declarat Adriana Cojocaru.

”... Unde d-na şi-a lăsat o viaţă”

Familia fostei învăţătoare a acordat Şcolii Gimnaziale 13, prin intermediul asociaţiei menţionate, o diplomă, în semn de recunoştinţă pentru sprijinul de care a avut parte de-a lungul timpului în punerea în practică a mai multor proiecte sociale şi educaţionale.


“Vreau să vă mulţumesc că sunteţi aici. Sunt foarte împăcată sufleteşte că această gală se desfăşoară la Şcoala 13, unde d-na şi-a lăsat o viaţă. Toţi trecem prin viaţă, toţi ne-am dori ca după noi să rămână ceva frumos, să rămână o amintire în afară de amintirea din sufletul copiilor, cea a învăţătoarei care pentru prima dată le-a pus creionul în mână”, a declarat Doina Vasilică, directoarea Școlii Gimnaziale 13.


A încheiat astfel o gala emoționantă în care dincolo de lacrimile de pe obraji, s-a simțit mai ales plânsul sufletului.

”Sper ca în continuare ne veţi ajuta şi veţi răspunde la toate solicitările noastre, ca și până acum. Eu n-am uitat, n-am să uit şi totdeauna, când intru în şcoală, mă simt ca acasă” Constantin Gherman, soțul învățătoarei.

O viață la catedră în cifre

-    25 de cărţi şcolare apărute (din care 21 în timpul vieții și 4 post-mortem), toate editate la Bucureşti;
-    tiraje însumând peste 300.000 de exemplare distribuite în întreaga ţară şi în Republica Moldova, în librăriile tradiţionale şi virtuale;
-    37 de ani de carieră la catedră;
-    sute de elevi cărora le-a îndrumat primii paşi în şcoală;
-    diploma „Gheorghe Lazăr – clasa I”, obţinută în anul 2007.