În Botoșani se reconstruiește prima școală sătească din Moldova – STADIUL lucrărilor

Asociația Nord și-a propus în 2019 derularea unui proiect care prevedea reconstrucția primei școli sătești din Moldova, înființată de hatmanul Theodor C. Balș la 1841.

 

Clădirea, astăzi dispărută, a fost un monument de o valoare extraordinară pentru Darabani și în general pentru nordul județului Botoșani. S-au alăturat acestui demers mai multe organizații, instituții și personalități locale, printre care amintim Ordinului Arhitecților din România, Societatea de Studii Istorice din România sau Primăria Darabani.

 

Chiar dacă multe lucruri au fost blocate în anul 2020, totuși proiectul celor de la Asociația Nord a mers mai departe, reușindu-se realizarea unor pași importanți. Au fost organizate mai multe întâlniri cu persoanele implicate: istoricul Dorin Dobrincu, Mihai Tulbure,Eugen Pănescu, Irina Leca. Aceste întâlniri au avut și o finalitate practică, deoarece s-a reușit realizarea studiului istoric de fundamentare de către compania Proiect Botoșani și a proiectului tehnic, de care s-a ocupat Bianca Romaș, voluntar Nord, scrie Darabaneni.ro.

 

De asemenea, în 2020 a fost creată identitatea vizuală pentru întregul proiect, care a fost documentată într-un manual de identitate și o serie de ilustrații pentru viitoarele campanii de promovare a proiectului. În 2021 inițiatorii își propun să organizeze o serie de ateliere sau clăci, prin intermediul cărora să implice cât mai multe persoane din zonă, cunoscătoare a vechilor tehnici de construcții, și care să ajute la ridicarea efectivă a școlii. Clădirea care va avea statut de muzeu va fi încadrată în parcul pe care Primăria Darabani îl amenajează în zona fostei secții de Pediatrie a Spitalului Darabani.

 

”Mulțumirile noastre se îndreaptă către Ordinul Arhitecților din România, care finanțează acest proiect prin timbrul de arhitectură, către Filiala Nord-Est a Ordinului, care ne sprijină de la bun început, domnul Mihai Tulbure și echipa sa de arhitecți de la Proiect Botoșani, Biancăi Romaș care a apărut ca prin miracol și a pregătit proiectul tehnic al școlii, lui Dorin Dobrincu pentru întreaga lui susținere, lui Ionel David, vechi camarad, azi director la Muzeul Nordului, prietenilor Eugen Panescu și Irina Leca din Cluj și din București care ne sunt alături și tuturor celor care au donat sau se pregătesc să doneze pentru Prima Școală. Multe mulțumiri către colegii din Primăria Darabani, alături de care vom realiza acest proiect... Să fie un an bun pentru voi toți și să facem cu toții, împreună, un Nord sănătos și bun!”, precizează membrii Asociației Nord pe pagina de socializare Zilele Nordului. 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store