În 350 de ani: Parascheva, Sfânta Moldovei, a ajuns de două ori la Botoșani

În fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Ortodoxă de pretutindeni prăznuiește pe Cuvioasa Maică Parascheva.

 

În chip deosebit, ea este cinstită în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaștele ei se găsesc la Iași, fiind izvor de binecuvântare și însănătoșire duhovnicească și trupească pentru toți cei care o cheamă în rugăciune.

 

Dacă Sfânta Muceniță Parascheva, prăznuită la 26 iulie în Calendarul Ortodox, este cunoscută în popor cu numele „Sfânta Vineri”, Cuvioasa Maică Parascheva a fost numită, mai cu seamă în Moldova, „Vinerea Mare”.

 

Ca un simbol al unității Ortodoxiei de pretutindeni, viața de după moarte a Sfintei Parascheva arată că sfințenia ridică din neamul său pe omul ce s-a asemănat cu Dumnezeu, făcându-l lumină de iubire și apropiere între toți cei care mărturisesc și viază întru aceeași credință. Mărturie despre cinstirea adusă de strămoșii noștri Sfintei Parascheva sunt bisericile ctitorite cu hramul „Cuvioasa Parascheva” nu numai în Moldova, dar și în Transilvania și în Țara Românească.

 

 

Sfânta care a ajuns de două ori la Botoșani

 

În primăvara anului 1944, spre finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, când se pregătea evacuarea Iașiului, s-a pus problema ducerii sfintelor moaşte la Mănăstirea Turnu din Eparhia Râmnicului, acolo unde fuseseră puse la adăpost şi moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Acest lucru nu s-a întâmplat, dar timp de câteva luni racla cu moaştele Cuvioasei a fost dusă la Mănăstirea Samurcășești, aflată lângă Bucureşti.

 

Atunci când au fost readuse la Iaşi, pe 26 noiembrie 1944, sfintele moaşte au fost primite cu multe lacrimi şi flori de oamenii care au considerat dintotdeauna că sfânta este ocrotitoarea orașului lor.

 

 

Seceta din 46-47…

 

Seceta severă care a lovit Moldova în 1946-1947, sărăcia și problemele economice provocate de cel de-Al Doilea Război Mondial l-au determinat pe Mitropolitul Iustinian Marina să permită prima procesiune cu racla moaștelor Sfintei Parascheva, păstrată doar în oraș până atunci, prin satele lovite de secetă din județele Iași, Vaslui, Roman, Bacău, Putna, Neamț, Baia și Botoșani.

 

Ofrandele adunate cu această ocazie au fost împărțite, conform deciziei mitropolitului Iustinian, orfanilor, văduvelor, invalizilor, cantinelor școlare, bisericilor aflate în construcție și mănăstirilor pentru a hrăni călugării bolnavi și bătrâni.

 

 

…și pandemia din 2020

 

Sfânta Cuvioasă Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, a ajuns la Botoșani și în luna aprilie a anului 2020.

 

Pe 5 aprilie 2020, cu binecuvântarea ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ajungea în procesiune, în județul Botoșani, racla cu Sfintele Moaște ale Cuvioasei Parascheva, după ce mai întâi trecuse prin județele Neamț și Suceava.

 

 

 

În municipiul Botoşani procesiunea a inclus Primăria Municipiului Botoșani, mai multe biserici, precum şi Spitalul de Recuperare, Spitalul Judeţean, Secţia de Pediatrie, Secţia de Boli Infecţioase şi Spitalul de Pneumoftiziologie, racla cu sfintele moaște fiind peste tot întâmpinată în sunet de clopot.

 

Purtătorul de cuvânt al MMB, preotul Constantin Sturzu, a spus la acea vreme că a fost o deplasare fără nicio oprire, ”prin care s-a dorit să se binecuvânteze aceste locuri din Moldova şi să se întărească credincioşii”. De asemenea, oficialul Mitropoliei a subliniat că deplasarea sfintelor moaşte s-a făcut cu aprobarea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și că organizatorii procesiunii au oferit garanții ”că nu vor fi adunări de oameni”,  acţiunea fiind una spirituală.