IMAGINI în premieră din interiorul Teatrului Mihai Eminescu, după ani întregi de abandon! Se lucrează inclusiv de sărbători – VIDEO & FOTO

Pentru prima dată de la reluarea lucrărilor de reabilitare a Teatrului Mihai Eminescu, jurnaliștii botoșăneni au avut acces în interiorul clădirii.

Iar acest lucru s-a întâmplat după șase ani în care practic în interior nu s-a lucrat aproape deloc, cu excepția intervențiilor de consolidare.

 

IMAGINI din interiorul teatrului 

 

Primarul Cosmin Andrei a generat vizita pe șantier urmare a largului interes arătat de botoșăneni cu privire la stadiul în care se află acest important imobil din centrul orașului.

Deși este Sfântul Andrei și zi de sărbătoare legală stabilită prin lege, muncitorii firmei D&D Construct se aflau pe șantier.

 

Se intervine la execuția fundației după ce în prealabil au fost degajate cantitățile impresionante de moloz dar și obiectele străine găsite în interior. Unul dintre inginerii de pe șantier a dat asigurări că, la această etapă, lucrările sunt în grafic.

 

„Am decapat stratul existent care a însemnat foarte mult moloz, se realizează o pernă de balast în vederea realizării zonei de fundare. Deci, pregătim zona de fundare pentru sala de spectacole. Ulterior trecem la partea de trasare”,

Ciprian Vodă, inginer D&D Construct Botoșani

 

„Ne-am dori să stăm acasă, dar...”

 

Zilnic, pe șantier se află: „În jur la 86 – 92 cam asta este media, să zicem 90 de diverse specialități, colegii cu cablurile, cu curenții slabi, electricienii, suntem noi inginerii care avem vreo șase specializări. Ne-am dori să stăm acasă, dar probabil între sărbători vom fi pe șantier, dovadă că și astăzi suntem pe șantier”.

 

Primarul Cosmin Andrei a declarat că apreciază mobilizarea exemplară a constructorului pentru care finalizarea obiectivului a devenit o provocare proprie, mai ales că vorbim despre o companie din Botoșani.

Muncitorii s-au aflat astăzi pe șantier pentru că așa s-a întâmplat și în alte zile de sărbătoare și nu pentru că a fost efectuată vizita cu presa, a mai arătat primarul.

 

„Am avut o verificare pe parcurgerea graficului de lucrări pe care-l avem pentru finalizarea acestei reabilitări a Teatrului Mihai Eminescu iar lucrările care trebuie executate nu sunt de natură să perturbe graficul general pe care-l avem și termenul pe care îl avem de respectat. Sunt anumite lucrări, dar sunt minore”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Tur vizual prin întreg teatrul 

 

După intrarea în sala principală de spectacole care arată momentan mai degrabă ca o imensă hală, inginerul de la D&D Construct a permis accesul la etajele superioare, până la partea de mansardă.

Și a explicat pe parcurs fiecare intervenție în parte. Cea mai importantă este pregătirea zidăriei, atât pe interior cât și în exterior.

 

„Pereții sunt decapați și se tencuiește. Cam astea sunt operațiunile. Până la tenciuieli pereții trebuie spălați, suflați ca să fie fără impurități, pentru că materialele pe care le vom folosi sunt materiale cu var hidraulic. Este un material care respiră mult mai bine, permite pereților o mai mare permeabilitate astfel încât să nu-i închidem. La asemenea tip de zidărie să vii cu asemenea elemente noi, am închide. Pereții trebuie să respire”,

Ciprian Vodă, inginer D&D Construct Botoșani

 

În interior vor fi elemente care nu erau în vechea clădire, inclusiv două lifturi interioare și noi spații destinate personalului administrativ sau artistic, printre care și o sală de mese.

 

„Iată că expresia «nimeni nu e profet în țara lui» nu se aplică și la Botoșani unde avem parte de un constructor foarte serios care astăzi este în grafic cu lucrările pe care le-am preconizat să le facă la Teatrul Mihai Eminescu. Vom avea aceste vizite în mod regulat pentru a informa botoșănenii și pentru a-i asigura că vom termina acest șantier așa cum ne-am asumat, până la sfârșitul anului 2023. Până acum sunt mulțumit de mobilizarea pe care am văzut-o atât din partea contractantului principal cât și a subcontractorilor și lucrările sunt în grafic”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Mai departe, Cosmin Andrei a dat asigurări că Primăria va depune toate eforturile pentru asigurarea la timp a plăților pentru lucrările efectuate, pentru a nu exista niciun fel de sincopă în finalizarea obiectivului până la 31 decembrie 2023.