Humelnicu: aviz favorabil pentru o lege care trimite jurnaliştii la psiholog

 

Un proiect de lege care a fost iniţiat de un parlamentar din Sibiu, pe numele său Ioan Ghişe din partea Partidului Naţional Liberal, conţine o serie de prevederi legale pentru reglementarea activităţii derulate de jurnalişti.
Printre altele, proiectul de lege prevede ca formele de exercitare a profesiei de jurnalist pot fi exercitate la alegere în una din formele următoare: cabinet jurnalistic individual sau cabinete jurnalistice asociate. Acestea sunt unităţi cu personalitate juridică, înfiinţate de un jurnalist în condiţiile prevăzute de prezenta lege. Cabinetele jurnalistice se pot înfiinţa în scopul exercitării în comun a profesiei, drepturile jurnaliştilor titulari ai unor cabinete asociate păstrându-şi caracterul personal şi neputând fi cedate. În toate formele de exercitare a profesiei se pot încheia contracte de muncă sau convenţii de prestări servicii cu personal necesar activităţii jurnalistice. Cabinetele se înfiinţează la cererea jurnalistului sau a grupului de jurnalişti, în funcţia dorită de organizare. Cererea va fi însoţită de Cartea de Presă, contractul de proprietate sau de închiriere a spaţiului în care se va desfăşura activitatea jurnalistică. Actul de înfiinţare este înfiinţare este Certificatul de înregistrare în Registrul Unic al cabinetelor care se întocmeşte şi se păstrează la Colegiul Naţional al Jurnaliştilor din România. Cabinetele de jurnalişti vor conţine o arhivă, o registratură proprie şi vor ţine evidenţa financiar-contabilă conform prevederilor legale.
Totodată, calitatea de jurnalist este dată de o serie de condiţii pe care persoana care optează pentru această activitate, trebuie să le îndeplinească şi care sunt prevăzute în proiectul de lege iniţiat de parlamentarul PNL din Sibiu. Astfel, poate fi jurnalist persoana care este aptă din punct de vedere psihic pentru exercitarea profesiei, fapt ce poate fi constatat prin examen psihologic efectuat o dată la 3 ani, nu a fost condamnat pentru furt, viol, tâlhărie, crimă, trădare de ţară şi alte fapte incompatibile cu morala socială. O altă condiţie este dată de aptitudini jurnalistice confirmate de practica jurnalistică de cel puţin doi ani de zile la un cabinet jurnalistic.
Proiectul de lege care se doreşte a fi concretizat pentru punerea în aplicare intitulat „Legea profesiei de jurnalist”, a fost înregistrat la Senatul României pentru dezbateri în luna noiembrie a anului precedent. A primit un aviz favorabil în data de 8 decembrie 2010 de la Consiliul Legislativ şi totodată de la Comisia Juridică din Senat în data de 30 martie a anului în curs. Propunerea legislativă a primit însă şi un aviz negativ din partea Comisiei drepturilor omului, culte şi minorităţi în data de 22 martie 2011. Din comisia juridică a Senatului, care a dat aviz favorabil acestui proiect legislativ face parte din senatorul PDL, Dan Humelnicu. Parlamentarul botoşănean nu a putut fi contactat de reporterul Botoşăneanul.ro, pentru a prezenta un punct de vedere în această privinţă.