Tinerii din Botoșani au cântat Hristos a înviat! - ”Am dorit să fie o mângâiere și o speranță, să transmitem oamenilor că totul o să fie bine” - VIDEO

Momente emoționante create de tinerii din Botoșani scot la iveală forța unificatoare a credinței, chiar și atunci - sau mai ales atunci - când vremurile par potrivnice.

 

În urmă cu 50-60 de ani, România încă mai număra morții din pușcăriile comuniste, unde creștinii erau torturați, maltratați, unii reeducați și puși să muște cu bâtele din carnea fraților lor creștini. Tinerii nu făceau excepție…

 

Pentru cei de astăzi, în special pentru cei tineri, este greu de imaginat jertfa celor care credeau în Hristos și în Înviere.

 

 

Cuvânt către tineri

 

”De acum, prietene, nu te mai teme de moarte, căci Hristos a înviat, fiind pârgă învierii noastre! Din clipa în care ai aflat acest adevăr, viaţa ta a căpătat un nou sens. (…) Mergi, tinere, şi spune tuturor vestea aceasta! Să strălucească fața ta de înger întru lumina învierii. (…)Tu, prietenul meu, eşti unicul purtător al îndumnezeirii tale în Iisus Hristos şi ridici cu tine întreg neamul acesta românesc spre culmile propriei sale învieri. Din moarte la viaţă şi de pe pământ la cer”.

 

Cuvintele de mai sus au fost rostite de către preotul Gheorghe Calciu-Dumitreasa în cea de-a cincea miercuri a Postului Mare, la 12 aprilie 1978, pe treptele Bisericii Radu-Vodă din București, după ce oamenii sistemului comunist au încuiat biserica și pe elevi în dormitoare, pentru a împiedica rostirea predicii.

 

Rostirea face parte dintr-o scriere care avea să rămână apoi mărturie peste timp, sub titulatura ”7 cuvinte către tineri”. De la al cincilea cuvânt, au fost închise și porțile bisericii, nu doar biserica, pentru a-i împiedica pe studenții din afară să vină. Însă atunci s-a petrecut un alt fapt neașteptat: tinerii au sărit gardul, iar elevii de la seminar au ieșit pe ferestrele dormitoarelor.

 

 

Biserici deschise, dar pustii!

 

Fără a ne afla în vreme de prigoană creștină, trăim astăzi un alt paradox: cu ușile larg deschise, bisericile noastre au fost pustii în noaptea de Paști.

 

Freamătul nopților de Înviere, forfota de pe străzi, miile de luminițe de Paști au lipsit în acest an. Și, cu toate acestea, oamenii au așteptat cu aceeași emoție Lumina. Pe care au primit-o de la preoți, de la voluntarii din parohie, chiar de la polițiști și jandarmi.

 

Însă mai presus de toate s-a simțit anul acesta o trăire creștină în comunitățile online. Departe fiind, oamenii s-au simțit aproape și ”într-un glas au mărturisit”: Hristos a Înviat!.  

 

 

Botoșani, 2020

 

Ce se întâmpla în deceniile comuniste a avut drept rezultat păstrarea vie a trăirii creștine. Cuvintele părintelui Calciu au hrănit spiritele a generații de tineri, au devenit testamentare prin forța și semnificația lor.

 

În Botoșanii anilor 2020, o nouă generație de elevi și studenți, chiar alături de profesorii lor, au dovedit că putem mărturisi Învierea chiar și atunci când timpul ne este potrivnic.

 

Astfel, chiar dacă anul acesta nu au fost în biserică, tinerii au cântat într-un glas ”Hristos a Înviat!”.

 

Grupul coral “Theofania” reunește elevi și studenți din Botoșani, uniți de pasiunea pentru muzică. A luat ființă în anul 2018, ca grup coral bisericesc al parohiei “Buna Vestire” Botoșani, cu binecuvântarea părintelui paroh Dan Afloarei. Menținând totodată pasiunea pentru muzica sacră, corul abordează și lucrări de factură diferită.

 

”Majoritatea din grupul nostru au cel puțin opt ani de liceu de artă și asta e o caracteristică a noastră. Suntem, așadar, un grup semiprofesionist, știm toți notele și acesta este un avantaj. Cunoaștem noțiuni de teorie muzicală, deci munca ne este mult mai ușoară”,

Dimitrie Dascălu, dirijorul grupul coral “Theofania” din Botoșani

 

Alături de elevi și studenți, în “Theofania” cântă și profesori: unul de la Liceul de Artă și unul de la Seminarul Teologic Botoșani.

 

Dirijorul grupului, el însuși un tânăr iubitor de muzică și de teatru, fost elev al Colegiului Național ”A.T.Laurian” Botoșani, spune că “Theofania” a devenit locul care îi unește și unde se regăsesc cei pasionați de partea spirituală a vieții.

 

”Grupul nostru a fost făcut pentru tineri și pentru a exista un loc unde dragostea pentru muzică în rândul tinerilor să fie cultivată. De aceea avem numai tineri, e pentru noi. Asta îl face mai special și de suflet. Ne-am apropiat între noi, cu adevărat se simte o energie mai specială de fiecare dată când cântăm”,

Dimitrie Dascălu, dirijorul grupul coral “Theofania” din Botoșani

 

În mai puțin de 24 de ore, clipul pe care tinerii l-au pregătit pentru Paști (video jos) a adunat peste 1.600 de aprecieri, sute de comentarii și 1.000 de distribuiri.

 

Nu este prima dată când cântă împreună. ”Theofania” a fost la început un grup strans în jurul bisericii. În urmă cu doi ani s-au adunat pentru prima dată, chiar la slujba de Paști. Apoi, duminică de duminică, au fost împreună în biserică.

 

”Suntem mai mulți, cei care au apărut în videoclip sunt doar o parte. Câțiva nu au reușit să răspundă prompt acestei provocări. Avem proiecte începute, dar până acum nu ne-am gândit să ajungem mai departe de un cerc restrâns de oameni, ne-am aflat doar în jurul bisericii. Pe lângă slujba de duminică, tradițională pentru noi, a mai fost un concert de colinde în 2019. Din acest punct de vedere suntem oarecum mici, dar eu zic că, în ciuda lipsei de experiență, suntem destul de pregătiți să facem treabă bună în continuare”,

Dimitrie Dascălu, dirijorul grupul coral “Theofania”

 

 

”Am dorit să fie și o mângâiere și o speranță”

 

Un clip care, cel mai probabil, nu ar fi existat dacă nu eram în contextul pandemiei care a atras după sine carantina și izolarea.

 

Dar care i-a determinat pe tineri să mărturisească, chiar și în aceste condiții, dragostea pentru Hristos. O lucrare împreună fiind separați. O experiență nouă pe care, chiar dacă nu o vor uita, nu se vor grăbi să o repete…

 

”Pe cât de frumoasă e această experiență, nu se compară cu cea pe care o simți când cântăm unul lângă altul. E și foarte complicat să îl simți pe celălalt printr-o cască, printr-o înregistrare, asta cred că a fost cel mai incomod lucru, faptul că nu am putut să fim unul lângă altul ca să auzim, să ne simțim”,

Dimitrie Dascălu, dirijorul grupul coral “Theofania”

 

Cu toate acestea, nu a lipsit bucuria lucrului împreună și nici miracolul mărturisirii. Au dus bucurie și, spune Dimitrie, prin gestul lor au sărbătorit doi ani de când, în 2018, au participat împreună la slujba de Paști.

 

”Prin acest clip am vrut să aducem o bucurie nouă, dar mai ales celor care ascultă, în ciuda acestor vremuri. Să arătăm că, dacă oamenii sunt uniți, putem fi alături sufletește unii de alții. Și am ales cu precădere perioada pascală - și dată fiind conjunctura – mai ales pentru că noi am sărbătorit doi ani de activitate, având ca primă slujbă împreună slujba de Paști din 2018. Pentru noi a fost un moment special și această aniversare a noastră”.

 

Însă mesajul cel mai important rămâne cel de mulțumire, de recunoștință. Tinerii din Botoșani nu renunță la speranță. Și știu că într-o zi ne vom regăsi, ne vom bucura și vom învăța că viața înseamnă ”împreună”.

 

”Este mulțumirea noastră adresată lui Dumnezeu pentru lucrurile bune și mai puțin bune care ni s-au întâmplat. Și de asemenea am dorit să fie și o mângâiere și o speranță, să transmitem oamenilor că atunci când o să se termine totul o să fie bine și o să fim cu toții împreună, sănătoși și plini de energie și de treabă, pentru că trebuie să se facă treabă la noi și peste tot. Ne bucurăm că ne-am atins scopul bucurându-vă!”,

Dimitrie Dascălu, dirijorul grupul coral “Theofania” din Botoșani

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store