Hartă interactivă cu informații de interes medical din județele Botoșani și Suceava, creată de studenți

Coordonatorii proiectului spun că se bazează pe sprijinul comunităţilor din judeţele Suceava şi Botoşani, orice sugestii sau observaţii fiind bine venite.

 

Profesori şi studenţi voluntari din cadrul Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava, coordonați de conf. univ. dr. Ionuţ Cristea şi prof. univ. dr. Mihai Dimian, au dezvoltat un proiect cartografic ce îşi propune prezentarea unor informaţii de interes medical, pentru a veni în sprijinul autorităţilor publice şi al populaţiei din judeţele Suceava şi Botoşani.

 

Informaţiile sunt utile în condiţiile situaţiei actuale, dar şi în perspectivă, acestea provenind din diverse surse online, Institutul Naţional de Statistică (baza de date TEMPO), Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate Suceava şi Botoşani sau Colegiul Farmaciştilor Suceava.

 

Platforma folosită în cadrul proiectului este ArcGIS Online, iar harta poate fi accesată folosind legătura web: https://tinyurl.com/y7l6zrzs sau prin pagina portalului USV , harta publică InfoMED.

 

Aplicaţia poate fi utilizată pentru analiza unor date demografice relevante, cum ar fi: distribuţia populaţiei vulnerabile pe grupe de vârstă în unităţile administrativ-teritoriale; identificarea duratei traseului până la cea mai apropiată unitate medicală; identificarea furnizorilor de servicii medicale (clinici, laboratoare, servicii de ambulanţă, farmacii, medici de familie, cabinete de medicină dentară de urgenţă, centre de îngrijire la domiciliu).

 

Datele prezentate au caracter interactiv, ceea ce îi oferă utilizatorului posibilitatea de a controla tematica afişată, dar şi de a obţine detalii "click-on" pentru un anumit element, cum ar fi denumire, adresă, contact, program etc.. Pentru vizualizarea şi utilizarea optimă a aplicaţiei, este indicată folosirea unui calculator personal (desktop/laptop), în prezent aplicaţia nefiind adaptată pentru utilizare pe telefoanele mobile.

 

În perioada următoare, echipa proiectului va avea în vedere completarea bazei de date, verificarea/corectarea informaţiilor obţinute prin geo-codificarea adreselor poştale (creşterea acurateţei poziţiei geografice) sau modificări la interfaţă.

 

''În acest proces, ne bazăm pe sprijinul comunităţilor din judeţele Suceava şi Botoşani, orice sugestii sau observaţii fiind bine-venite şi putând fi transmise pe adresa de email [email protected] sau prin chestionarul on-line, disponibil la adresa https://arcg.is/1fq9nb. Totodată, autorităţile sunt invitate să propună şi să ofere noi seturi de date, a căror prezenţă pe o astfel de hartă interactivă le poate fi utilă, fie în organizare, fie pentru informarea adecvată a populaţiei din cele două judeţe selectate pentru această primă fază a proiectului'', informează coordonatorii proiectului.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store