Hapsânii și prietenii lui Bachus își dau coate pe holurile Urgențelor la Dorohoi: Există mentalitatea că oricine a venit cu salvarea...

În municipiul Dorohoi funcționează două centre de permanență deschise acum câțiva ani, unul pe strada Poștei, la dispensarul medical, unde într-o clădire sunt mai multe cabinete medicale și celălalt în zona Bulevardului Victoriei, unde medicii care sunt de gardă lucrează la cabinetele lor, scrie Vocea Dorohoiului.  

 

Holurile spitalului sunt zilnic aglomerate

Listele cu medicii de gardă pe durata întregii luni sunt afișate la intrarea în aceste cabinete, iar cei interesați se pot informa la care medic să se adreseze când apare o urgență. La fiecare centru sunt înscriși câte șase medici care prin rotație, fac de serviciu în fiecare zi, iar la final de săptămână este de gardă de 24 de ore în fiecare zi. Din reticență, oamenii apelează la Serviciul de urgență al spitalului pentru că știu că acolo sigur este un medic care poate să-i ajute. Astfel holurile spitalului sunt zilnic aglomerate, iar medicii de la urgență au foarte multe solicitări.
”Activitatea medicală a acestor centre este slabă, dacă nu, pot să spun că lipsește cu desăvârșire, poate nu medicii sunt vinovați, principalii vinovați sunt cei care ar trebui să se adreseze centrelor medicale. În ultima perioadă 112, este serviciul cel mai accesibil, în caz de incendiu, agresiuni, tot felul de evenimente. Există mentalitatea că oricine a venit cu salvarea, este o urgență medicală”, a spus Stelian Gherasim, managerul spitalului.
După părerea aceluiași medic internist, urgențele sunt accidentul vascular, infarctul miocardic acut, care nu se tratează decât la Iași, comele de tot felul, dar în schimb unitatea se confruntă cu multe cazuri de pacienți care nu respectă regimul alimentar, consumatori de alcool, persoane cu afecțiuni reumatismale și altele. Chiar și pacienți care ar putea apela la Centrul de permanență din Darabani ajung tot la spitalul Dorohoi.

”Criza hipertensivă, este o urgență”

Nu este normal ca să ai hipertensiune și să nu te oprești la centrul de permanență. La Darabani funcționează un astfel de centru de permanență, unde sunt medici valoroși, dar salvarea nu-i duce la acest centru. Asistența medicală de pe salvare trebuie să știe că criza hipertensivă, este o urgență care poate fi tratată aici, cu  medicamente, investigații de rutină, examen clinic. Mă lovesc foarte frecvent cu acest aspect”, a continuat managerul.
Factorul psihic influențează foarte mult starea pacientului cu hipertensiune și la un centru de permanență, se poate administra un medicament, pacientul se relaxează și poate urma tratamentul prescris acasă.
”Dacă centrele medicale ar fi sub coordonarea spitalului municipal ar fi foarte bine, este părerea mea, atunci spitalul ar trebui să aibă la Unitatea de Primiri Urgențe, lista cu centrele și doctorii. Dar ei sunt subordonați Casei de Asigurări de Sănătate, care plătește serviciile medicale”, a încheiat managerul.
Mihaela AMARINE
[[galerie-foto]]
CITEȘTE:
 INTERVIU cu tinerii în halate albe care vor să salveze vieți: Observăm ceea ce ar trebui să facem noi pe viitor