Gala Eminescu 2018 lasă urme tot mai adânci: Avem cetățeni de onoare care nu au făcut cinste acestui oraș

Cei șase copii de la Albești care au recitat poezii scrise de poetul Mihai Eminescu ce a fost sărbătorit pe data de 15 ianuarie, declarată Ziua Culturii Naționale, au arătat că poetul nepereche poate fi cinstit în diverse moduri.

 

Și, de necontestat este faptul că, în general cei mai buni ambasadori în promovare sunt copiii, pentru că până la urmă, ei reprezintă viitorul.

 

Iar după gustul amar lăsat de modul în care a decurs anul acesta Gala de Decernare a Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu, unii șefi din Primărie susțin că probabil vor interveni mai multe modificări privitoare la manifestațiile viitoare din 15 ianuarie.

 

Viceprimarul Cosmin Andrei susține că se va axa mai mult pe premierea copiilor care-l cinstesc pe Eminescu, cum s-a întâmplat și în anul 2014 când peste 100 de copii au învățat una dintre cele mai grele poezii ale poetului, Luceafărul.

 

”I-am premiat așa cum a început de altfel să-i premieze Ovidiu Portariuc pe tinerii merituoși din municipiul Botoșani care au învățat poezia Luceafărul și în acest context cred că ar trebui reconsiderate manifestările pe care noi le avem în fiecare an la Botoșani, manifestări care au un buget consistent și o parte din acest buget cred că ar trebui acordat și tinerilor elevi din municipiul Botoșani care își arată dragostea față de poezie, față de Eminescu”,

Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani

 

Edilul spune că, în ultimii ani cel puțin au existat tot felul de critici privitoare la modul în care se organizează manifestările culturale pentru Mihai Eminescu, ce au căpătat un tipar monoton.

 

„Și nu doar poeții care vin la Botoșani, care primesc sume consistente și care se manifestă așa cum se manifestă, de cele mai multe ori. Sunt multe critici la adresa acestor manifestări de pe 15 ianuarie organizate cu tradiție la Botoșani. Voi propune suplimentarea bugetului de anul viitor pentru manifestările Mihai Eminescu pentru a pune accent și pe premierea elevilor”,

Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani

 

Viceprimarul spune că va propune înființarea unei comisii mai largi din care să facă parte mai mulți membri și prin care să fie oferite premii chiar pe unități de învățământ. Și chiar eliminarea acestei practici prin care laureații să fie desemnați și cetățeni de onoare ai municipiului Botoșani.

 

”Avem cetățeni de onoare și care de-a lungul timpului nu au făcut cinste acestui oraș, sunt câțiva dintre ei care să spunem că au primit un premiu, acest titlu de cetățean de onoare care acum cred că ar suporta anumite discuții”,

Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani

 

Gala Eminescu din acest an a avut un început nefericit din cauza unei poete care a recitat o poezie cu conținut obscen și a adus astfel umbrire întregului eveniment. Pentru că ulterior, puțini au fost cei care și-au ațintit reflectoarele asupra celui care a fost desemnat laureatul din acest an: Aurel Pantea.

 

DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store