FOTOREPORTAJ Focar de infecție în… oază de verdeață: Tone de gunoi într-o fostă discotecă, copaci şi hățiș de vegetație la fostul ștrand  

Nostalgicii din Botoșani încă suspină la gândul timpului petrecut la fostul ștrand municipal care, deși construit la standarde cu iz comunist, oferea totuși botoșănenilor acel loc de petrecere al timpului liber pe vreme caniculară care acum lipsește cu desăvârșire.

 


Dragoste şi... boschetari

Mai nimic nu a rămas din ștrandul de odinioară din Parcul Mihai Eminescu. Deși acum aparține unei persoane private, porțile terenului stau căscate larg și permit accesul cetățenilor: copii care se joacă, îndrăgostiți care fură sărutări printre copaci și boschetari care-și fac de cap prin încăperile care încă mai rezistă în clădirea abandonată, folosită altă dată drept discotecă.
Acum totul nu este decât o imagine îngrozitoare de mizerie dusă la extremă, cu un miros puternic de urină, mucegai și obiecte putrezite sau arse. Persoanele fără adăpost care mișună printre ruine sunt pare-se vinovate și de focul făcut acolo care a înnegrit pereții. Tot ele sunt ocupantele toaletelor de altă dată, care acum par să fie folosite pe post de... debara.

Urban Serv nu poate face curat fiindcă e teren privat

Salariații de la Urban Serv au făcut curat însă doar în perimetrul apropiat de locul modern de joacă deschis de municipalitate.
”Când era vorba să deschidă locul acela de joacă, terenul acela era plin de gunoaie. Am trimis întâi o înștiințare la societatea care deține terenul și am rugat să ne permită accesul pe teren. Deci am ajuns să ne rugăm de unele persoane, între ghilimele fie spus și cu oamenii meu am făcut curat acolo. Dar nu mă pot duce în fiecare clădire să-i fac curat. Acolo am făcut că mi-era mie ca operator jenă la cum arăta, era o grămadă de mizerie aruncată”, a declarat Simion Drelciuc, director general SCUrban Serv SA.
De celelalte zone însă salariații de la operatorul de salubrizare nu se pot ocupa dat fiind faptul că locația aparține unei persoane private. O pot face însă doar contra-cost.
”Nu-i poate face curat acolo. Trebuie să intervină cei abilitați și dacă nu se intervine dat amendă, că asta este. Că eu, de exemplu, îi pot presta un serviciu că avem tarife, poate să-mi spună să-i facem curățenie, dă comandă, plătește, se poate interveni, cum am făcut și în spatele Casei Sindicatelor, că și acolo este teren privat”, a mai spus directorul Urban Serv.

Copaci în loc de apă în bazine

Lăsând la o parte mizeria din clădirea care oricând poate declanșa un focar de infecție din cauza copiilor care obișnuiesc să se joace acolo și imaginea celor două bazine este la fel de dezolantă.
Copaci au crescut acolo unde altă dată era o bălăceală generală, iar pe margine deja pe alocuri nu se mai poate circula deloc. Respectivul teren ar fi putut intra în domeniul public al municipiului, ca urmare a unei propuneri de schimb între Primăria Botoşani și omul de afaceri ieșean Dănuț Prisecariu, care deține proprietatea, schimb care nu s-a mai realizat.
”Este teren privat și nu avem ce face. Aveam un proiect acolo, intenționam să facem un schimb de terenuri. Terenul din parc are o valoare mult prea mare și noi nu ne permitem acum, ar trebui să venim noi să mai suplimentăm cu o valoare foarte mare, bani pe care nu-i avem. Nu mai țin minte cifrele, dar era o diferență foarte mare între terenul de la mall și cel din parc”, a declarat primarul Ovidiu Portariuc.

Speranţe pierite în gunoi

Ar mai exista însă o speranță ca municipalitatea să intre în posesia terenului și să-i dea o destinație, însă într-un viitor mult mai îndepărtat.
"Lucrurile se pot schimba în funcție de evoluția imobiliară și de prețurile la terenuri și atunci poate deveni interesant într-o altă perioadă o asemenea variantă, care oricum ar fi supusă Consiliului Local”
, a concluzionat primarul municipiului.
Pe terenul din parc unde a funcționat ștrandul, patronul de la Uvertura Mall ar fi dorit să construiască un ansamblu de locuințe. Inițiativa ar fi presupus însă și preluarea parcelei pe care a fost construit anul acesta terenul de joacă, care ar fi fost folosită drept cale de acces. Cum acest lucru nu s-a mai întâmplat și respectivul teren a rămas izolat, cel mai probabil imaginea actuală se va mai întâlni pentru mult timp.
Gabriela ERDIC
VEZI ŞI:
 O alee pavelată va traversa tot parcul, către noul loc de joacă - FOTOGALERIE
[[galerie-foto]]
VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ IARNA LA DISCOTECA DE LA FOSTUL ŞTRAND:
 Vânătoare de oameni în puterea nopţii – VIDEO & GALERIE FOTO