Fost inspector școlar, după închiderea școlilor: ”Salariile trebuie primite integral, iar noi trebuie să muncim pentru ele”

Decizia de suspendare a cursurilor în toate școlile din Botoșani aduce după sine și o stare de confuzie în rândul cadrelor didactice.

 

Astfel, dacă pentru elevi mesajul este clar: stau acasă, nu la fel de evident este și ce vor face cadrele didactice în această perioadă.

 

Ada Alexandrina Macovei, profesor și fost inspector școlar general în cadrul ISJ Botoșani, spune că lucrurile necesită o clarificare, mai ales în privința salarizării cadrelor didactice în perioada în care elevii stau acasă.

 

”Ca să ne luăm salariile integral, trebuie să fim în activitate, cred că e logic pentru toată lumea. Nu putem fi plătiți degeaba. Cu toate acestea, nimic concret, nicio precizare clară, în afara faptului că "fiecare Consiliu de administrație va stabili cum se va recupera materia". Pe ce ne vom primi banii și dacă îi vom primi integral sau 75% (?!) nu ni s-a transmis.  Sindicatele cer plată integrală, există niște reglementări pentru concedii și concedii medicale, dar nu despre asta e vorba acum, ci despre o situație de criză care poate continua și după 22 martie, cine știe cât timp”, a precizat într-o postare pe Facebook Ada Macovei.

 

Fostul inspector școlar este de părere că salariile trebuie primite integral, ”fără alte discuții, iar noi trebuie să muncim pentru ele, conform fișei postului, dar nu neapărat la școală, dacă elevii nu sunt prezenți. Există o multitudine de soluții, dar nimeni nu și le asumă și chiar nu înțeleg de ce”.

 

Astfel, profesorul este de părere că, începând de astăzi, cadrele didactice își pot continua activitatea în mediul online, pe grupul fiecărei clase, unde se vor posta lecții, fise de lucru, de evaluare etc.

 

”Elevii postează apoi temele (fotografii din caiete, cel mai simplu), astfel încât să putem face și evaluarea. Răspundem la întrebări, lucrăm în continuare aproape la fel ca în clasă, în același interval orar pe săptămână. Elevii vor fi stimulați să își rezolve sarcinile în acest timp cât stau la domiciliu (nu afară, nu în spații de joacă, nu în cartier, nu la mall...) și când vom reveni la școală, vom trece notele, după verificări sumare și vom raporta conducerii ce am lucrat, ca să ne poată plăti. Personalul didactic auxiliar - laboranți, bibliotecari, pedagogi pot să lucreze de acasă, fiecare după fișa postului (și chiar au ce face dacă vor), urmând a face un scurt raport pentru a primi salariul”, a explicat Ada Macovei.

 

De asemenea, secretariatul și conducerea își pot reduce activitatea la jumătate din program la serviciu, asigurând permanență și comunicarea, organizarea, coordonarea, componența decizionala (șic!), iar personalul de întreținere și de pază-timp de lucru parțial, cu recuperare ulterioară, pe parcursul anului.

 

”Secretariatul și conducerea pot lucra și de acasă jumătate din program, pentru că sunt nenumărate sarcinile de lucru și extrem de cronofage, astfel încât sunt sigură că nu s-ar plictisi deloc și ar putea raporta ce au făcut în timpul respectiv. Oricum, sunt și multe, multe alte soluții. Mă întreb, unde sunt acum toți specialiștii din educație?! În fine, e important să se convoace mâine, în prima zi de suspendare a cursurilor, o ședință a Consiliului profesoral, urmată de o ședință a Consiliului de administrație, în care să se propună și să se aprobe toate măsurile, evident asumate de personalul din învățământ și apoi, transmise elevilor, părinților, partenerilor educaționali și autorităților. Poate fi atât de simplu!”, a încheiat Ada Macovei.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store