Sistemul de asistență socială de la Botoșani este în doliu. Fostul director al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), în prezent angajat al Consiliului Județean, Silvia Simiușcă, a plecat în lumea celor drepți.
Silvia Simiușcă a fost victima unui accident rutier care a avut loc în ajunul Crăciunului. Din informațiile care circulă pe o rețea de socializare, ea se îndrepta către casa părintească.
”Silvia Simiusca....a plecat la ceruri in timp ce mergea spre casa parinteasca, pentru ca nu-si uita parintii, fratii si nepotii niciodata, in nicio imprejurare. A fost o luptatoare, si-a depasit conditia, a luptat ca toti fratii si surorile sa faca acelasi lucru, principala preocupare fiind cea de a-i sprijini sa reuseasca in viata. E incredibil ca vorbesc de ea la trecut! RIP, Silvia, o colega onesta, modesta, loiala!”, a scris pe Facebook, Alis Cozminschi, psiholog în cadrul Direcției Copilului.
Un mesaj, mai lung, a fost postat și de fostul președinte al Cartel Alfa, Marius Oroșanu, tot pe rețeaua de socializare.
”Nu am fost printre prietenii Silviei Simiușcă, ci doar m-am bucurat să fiu timp de 10 ani colegul ei și, ulterior, una dintre cunoștințele sale! Oricând și oriunde ne întîlneam îmi plăcea să îi spun, cu drag și cu apreciere, "Sylvie Vartan". Nu am cunoscut multe persoane atât de implicate în a-și ajuta, educa, ocroti, sprijini familia, în general și surorile, în special. Nu am cunoscut multe persoane atât de liniștite și de tolerante faţă de greșelile sau nedreptățile altora cum a fost Silvia!
Pot fi povestite multe amintiri legate de Silvia, dar acum nu voi face referire decât la una, pe care o cunosc prin experiența proprie. Mulţi dintre salariații DGASPC Botosani afirmă și în prezent că sindicatului îi datorează drepturile semnificative din perioada 2008-2009, o parte dintre ele menținute pentru unele categorii de salariaţi și ulterior.
Puţini cunosc însă culisele acelor negocieri ale contractului colectiv de muncă și foarte puţini cunosc că Silvia Simiușcă a avut un rol decisiv la momentul respectiv. Consider că este un gest de onoare și de dreptate să precizez public acum că fără semnatura Silviei, care era directorul instituției la momentul respectiv, nu exista acel contract colectiv de muncă, nu existau acele drepturi. Meritul Silviei nu este doar acela că a semnat. Ea a avut initial încrederea și ulterior convingerea că totul este legal și oportun și și-a asumat responsabilitatea integrală prin semnarea contractului. A facut-o pentru cei peste 1.000 de salariaţi ai direcției și pentru familiile lor. În condițiile în care unii se tem să semneze o simplă adeverință, iar alţii contestă orice semnează predecesorii, Silvia și-a asumat atunci răspunderea deplină. Nu pentru ea, ci pentru alții, așa cum a făcut toata viaţa sa, nedrept și prematur curmată în ajunul Crăciunului într-un tragic accident!”, a scris și Marius Oroșanu pe Facebook.