Foc mocnit la Pediatrie: Laboratorul rămâne fără personal, șefii de la „Mavromati” iau în calcul inclusiv relocarea lui

Situație tensionată în cadrul Laboratorului de Analize Medicale din cadrul Secției de Pediatrie a Spitalului Județean „Mavromati”.

 

Pensionări și concedii la Pediatrie

 

Angajații cer detașarea de personal întrucât susțin că se confruntă cu deficit din cauza pensionărilor și a concediilor medicale. De partea cealaltă, conducerea celei mai mari unități medicale din județ analizează inclusiv varianta relocării laboratorului de la Pediatrie în sediul de pe „Marchian”.

 

Un biolog a intrat în concediu medical prelungit, iar un chimist iese la pensie începând cu 1 martie 2023. De asemenea, un alt asistent își va suspenda activitatea pentru a beneficia de concediu maternal.

 

În consecință, colectivul din cadrul laboratorului a formulat mai multe adrese către conducerea Spitalului Județean „Mavromati” solicitând detașarea de angajați pentru ca activitatea să nu aibă de suferit. Unitatea dispune de aparatură achiziționată prin fonduri europene și ar fi nevoie de personal pentru a se putea realiza analizele specifice.

 

Pentru a-și justifica activitatea, personalul a transmis și un bilanț al veniturilor realizate. Într-o adresă, se menționează că în anul 2022 s-a efectuat un număr de 152.555 de analize. Suma medie lunară realizată din analizele cu plată și cele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) a fost de 35.000 de lei.

 

Pentru luna ianuarie a anului 2023, sumele realizate au fost de 36.300 de lei.

 

Secțiile de la „Mavromati, în evaluare

 

De partea cealaltă, managerul Spitalului Județean, Doina Caba, susține că în acest moment este analizată situația de la Laboratorul de Pediatrie. De asemenea, sunt în evaluare și alte secții care au adresabilitate scăzută.

 

 

„Într-adevăr la Laboratorul de la Pediatrie suntem într-o perioadă de evaluare a activităților corelată cu serviciile medicale pe care le realizează secțiile. Avem la Pediatrie și anumite secții care au adresabilitate scăzută așa cum este Chirurgia Pediatrică și Ortopedia Pediatrică. Trebuie să facem o corelație între toate laboratoarele și anumite laboratoare care au dotări corespunzătoare, să fie posibilitatea să preia și analizele, unde sunt cu număr redus să le realizăm în partea Marchian, pentru eficientizare și pentru a reduce timpii de așteptare pentru pacienți în ceea ce privește rezultatul”,

Doina Caba, manager Spitalul Județean „Mavromati”.

 

 

Nu a fost luată însă o decizie finală în acest sens.

 

„Nu am luat o decizie finală. Vom analiza în perioada următoare și vom lua decizii astfel încât serviciile medicale care se desfășoară la Pediatrie să fie corelate și cu cererea de analize medicale astfel încât activitatea de la Pediatrie, inclusiv a Laboratorului, să fie una eficientă și eficace”,

Doina Caba, manager Spitalul Județean „Mavromati”.

 

 

Potrivit unor informații, este analizată activitatea tuturor secțiilor pentru a nu exista riscul ca spitalul să nu-și primească sumele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate pentru unele servicii medicale.