Fiță de fiță! Singurele oi cu blană roz din Europa sunt la…Botoșani: FOTO cum arată

Cercetătorii din Botoşani au produs, prin încrucişări controlate, singurele oi cu blana roz din Europa. Pielicele sunt de fiţe şi preferate în special de doamnele cu bani din Rusia sau Canada. Sunt recoltate de la miei din rasa karakul de Botoşani, o specie inventată de specialiştii zootehnişti din apropierea comunei Răchiţi, scrie Adevărul.

 

La aproximativ 10 kilometri de municipiul Botoşani, în coasta Răchiţiului, se află Staţiunea de cercetare pentru creşterea ovinelor şi caprinelor Popăuţi. Ridicată de comunişti, în anii 60, încă de la început staţiunea de cercetare din apropierea Botoşaniului a fost un adevărat laborator de produs rase unicat în special în domeniul ovinelor.  Dincolo de zidurile decrepite ale Epocii de Aur, care arată slaba finanţare a cercetărilor, specialiştii produc adevărate minuni prin încrucişarea riguroasă şi controlată a diferitelor rase de oi. Mândria staţiunii de cercetare este karakulul de Botoşani, un succes genetic din 1988, prin care oile cu blană de cea mai bună calitate din Uzbekistan au reuşit să fie aclimatizate şi mai apoi încrucişate cu speciile locale.  A rezultat o rasă nouă, cu blană renumită deja în întreaga lume. Cercetările pe această rasă unicat au dus la performanţe greu de egalat. Mai precis, specialiştii de la Popăuţi au reuşit să creeze un exemplar cu adevărat unicat: oaia roz de Botoşani.

”Putem spune că nucleul nostru cu pielicele roz la miei este unicat”, arată şi directorul Staţiunii de Cercetare Popăuţi,cercetătorul ştiinţific Traian Ştefan Atanasiu.

Practic, aceşti miei cu pielicele roz sunt tot din rasa karakul, dar la care a apărut această modificare genetică, prin care pielicele de obicei maro deschis, albe sau brumării au prins reflexii roz. De altfel, blana cu nuanţe de roz e foarte rară şi apare doar în anumite circumstanţe. Rozul poate apărea la miei doar în zona spatelui, a părţilor laterale sau a capului.