Femeile botoşănence au luat faţa bărbaţilor la sifilis în acest an

 

Botoşănenii sunt mai educaţi din punct de vedere sexual. O demonstrează statisticile deţinute de medicii botoşăneni prin care numărul persoanelor care „s-au ales” cu o boală venerică în acest an s-a înjumătăţit faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Unul dintre motive ar putea fi rezultatul campaniilor cu privire la riscurile sexului neprotejat care sunt derulate mai ales în mediul urban şi mai puţin la sate. Ca o consecinţă a acestui lucru cele mai multe cazuri de sifilis şi gonoree au fost depistate la ţară.

Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), în Botoşani, în primele şase luni din acest an au fost vindecate de boli venerice nu mai puţin de 21 de persoane. Acestea au fost diagnosticate cu sifilis, o boală transmisibilă atât prin contact sexual cât şi printr-un simplu sărut şi care în stadiu avansat afectează sistemul nervos şi cardiovascular. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât reprezentantele sexului frumos par a se îmbolnăvi cot la cot cu bărbaţii. În 2011, faţă de anul precedent raportul s-a inversat deoarece în 2010 au fost tratate doar 20 de femei şi 25 de bărbaţi. „În primele şase luni ale acestui an sunt înregistrate cu sifilis 21 de persoane, dintre care 10 bărbaţi şi 11 femei”, a declarat Lidia Onofrei, purtător de cuvânt DSP. Cazurile de infecţii cu sifilis se întâlnesc preponderent în mediul rural, unde au fost depistate 14 dintre ele, în timp ce în mediul urban au fost luate în evidenţă doar şapte. Totodată, o altă boală venerică ce a lovit în  botoşăneni este gonoreea, prima clasată în topul bolilor cu transmitere sexuală din punctul de vedere al complicaţiilor şi care poate duce la sterilitate. Un singur botoşănean din mediul rural a avut ghinionul de a primi din partea medicilor diagnosticul de gonoree. În primele luni ale anului 2010 au fost trataţi de aceeaşi infecţie cinci bărbaţi toţi din judeţ.
Orăşenii campioni la sifilis în 2010
Aceleaşi statistici ale Direcţiei de Sănătate dovedesc că lucrurile au intrat oarecum pe făgaş normal în 2011, în condiţiile în care anul trecut s-au înregistrat 45 de cazuri de sifilis, cu 23 mai mult faţă de anul curent. În situaţiile în care există persoane diagnosticate cu astfel de boli venerice, medicii declanşează o anchetă medicală prin care se procedează la identificarea persoanelor cu care bolnavul a avut contact sexual. De asemenea, pacientului i se prescrie un tratament obligatoriu.
Aproape 200 de botoşăneni bolnavi de HIV/SIDA
La nivel naţional, în primul semestru al acestui an au fost înregistraţi aproximativ 9.000 de pacienţi activi cu HIV/SIDA. La nivel regional, în Moldova sunt luaţi în evidenţă un total de aproape 1.350 de persoane, din care 190 sunt din Botoşani. Din păcate, în judeţul nostru, HIV/SIDA a afectat 4 copii, 7 adolescenţi şi restul adulţi. În clasamentul european din 2009 cu privire la incidenţa bolilor cu transmitere sexuală, România se clasa pe locul I la capitolul infecţii de sifilis (10 cazuri la câte 100.000 de locuitori) şi pe locul II la numărul cazurilor de gonoree. Tot în acest top dat publicităţii de către Centrul European pentru Prevenirea şi  Controlul Bolilor Transmisibile, ţara noastră era situată la sfârşit cu infecţia clamidia, care aparent este cea mai  răspândită infecţie sexuală printre europeni.

Elsa ŞEICA