”Făt-Frumos” din Botoșani împlinește astăzi 70 de ani: LA MULȚI ANI!

A interpretat rolul lui Făt-Frumos din „Făt-Frumos şi balaurul”. Un spectacol care a făcut istorie la Botoșani, fiind jucat timp de 15 ani, în peste 500 de reprezentații.

 

Constantin Adam s-a născut pe 11 martie 1951, în Iacobenii Dângenilor. Publicist, regizor tehnic. A absolvit şcoala primară şi gimnaziul în comuna natală, a parcurs studiile liceale la Liceul de Artă din Iaşi şi Liceul Teoretic din Cluj (bac. susţinut la Liceul Teoretic din Săveni), a absolvit Institutul Pedagogic de Învăţători din Botoşani (prom. 1974).

 

A activat la Şcoala Generală nr.1 din Iacobeni în perioada 1973-1979, după care s-a angajat la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani, mai întâi ca actor, apoi ca regizor tehnic, iar din anul 2000 şi ca referent literar.

 

Constantin Adam a intrat în lumea artistică în anii 70, în chip de Adolescent, rol pe care l-a jucat alături de colegii săi, cadre didactice de la Școala Iacobeni, într-un spectacol prezentat în cadrul Festivalului Mihail Sorbul - "Adolescentul", de Horia Lovinescu.

 

În Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani, Constantin Adam a fost distribuit in spectacolul "Făt Frumos si balaurul", în regia lui Eugen Bordușanu. Constantin Adam era Făt Frumos. Un rol care a făcut istorie la Botoșani, fiind jucat timp de 15 ani, în peste 500 de reprezentații.

 

Au urmat apoi roluri în "Nota zero la purtare", "Omul care a văzut moartea"… Si câte altele…

 

Constantin Adam rămâne în conștiința botoșănenilor drept un personaj enigmatic, poate ușor distant, poate nițel tradiționalist și nițel conservator, însă, negreșit, un erudit prin excelență, un distins cărturar de modă veche – în cel mai pur și luminos sens, un pasionat de lectură, împătimit de carte, bibliofilie.

 

A publicat, printre altele: Teatrul de Stat „Mihai Eminescu” Botoşani – 45 de ani de la înfiinţare: 24-26 octombrie 2003 (album; Botoşani: Axa, 2003), Iacobeni – file de cronică (minimonografie; Botoşani: Axa, 2005), Recapitulare, vol. 1: Carte de zăbavă pentru zilele de repaos (Botoşani: Axa, 2006; ed. a 2-a, rev. şi ad., 2008), vol. 2: Însemne pe răbojul vremii (Botoşani: Geea, 2011), Iacobeni – file de cronică (Iaşi: Business Print, 2012).

 

La mulți ani, Constantin Adam!

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store