Experţii romi se plâng că li se dă prea multă treabă, bursa muncii este o farsă

 

O sumedenie de nemulţumiri şi-au exprimat vineri experţii romi la întâlnirea pe care au avut-o cu şefii Prefecturii. Problema prezentată de cei mai mulţi dintre cei aproape 30 de reprezentanţi ai comunităţii participanţi la şedinţă a fost aceea a volumului de muncă.

Ei s-au plâns că, deşi au fost angajaţi de primării ca experţi sau mediatori pentru comunitate, în realitate îşi ocupă o bună parte a timpului de lucru cu alte activităţi, care nu sunt incluse în fişa postului. Aceasta deoarece primarii le-ar da treburi care nu ţin de postul lor. „Fetele nu au nici o vină pentru că li se dau alte atribuţii şi alte sarcini şi chiar nu pot să facă muncă de teren. Sunt nişte fete extraordinare, dar nu îşi pot desfăşura munca de teren”, a afirmat Nelu Ştefan, profesor de limba romani la Ştefăneşti. Acesta a fost susţinut şi de consiliera prefectului pentru romi. „E clar că nici o fişa postului nu se mai respectă. Am depăşit totuşi campania în care se spunea: ori eşti cu mine, ori pleci”, a menţionat Semiramida Bălan. Atât aceasta, cât şi alţi etnici au explicat că, în acest fel, nu se pot ocupa strict de problemele comunităţii şi pierd legătura instituţională cu aceasta.
CITEŞTE ŞI:
 Marea ţigăneală europeană Prefectură – primării de la Botoşani
Romii chiar au acuzat autorităţile că se ocupă artificial de problemelor lor. „Bursa locurilor de muncă pentru romi este o farsă”, a atacat Mihai Grosu, arătând că la acţiuni de acest gen Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă propune posturi pentru care membrii comunităţii nu au pregătirea necesară. „Eu dacă stau acasă nu numai că nu-mi să nimeni de mâncare, dar chiar mă dă afară din casă”, a replicat Vasile Chiru, reprezentantul Asociaţiei Pro Democraţia. Le întâlnire au participat prefectul Adrian Constantinescu şi subprefectul Sebastian Tocariu. Primul le-a spus că la bursa organizată de AJOFM şi destinată etniei, care a avut loc pe 13 iunie, nu s-a angajat nici un rom, iar cel de-al doilea a făcut în mai multe rânduri apel să se vină cu propuneri concrete pentru elaborarea unei strategii de îmbunătăţire a situaţiei romilor care să fie valabilă până la sfârşitul acestui an. 
CITEŞTE ŞI:
 Romii botoşăneni: Vor locuri de muncă dar nu au şcoală