Există niște șmecheri la Botoșani care fac bani frumoși de pe la ghene

Iar situația a fost discutată în cadrul unei ședințe ce a avut loc astăzi la Consiliul Județean Botoșani.

 

O parte dintre primari au fost convocați la o ședință a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ecoproces în care s-au adus amendamente la regulamentul de salubrizare și s-au discutat probleme cu care se confruntă instituția sau operatorii, în cadrul sietemului integrat de management al deșeurilor.

 

Iar una dintre acestea este privitoare la gunoiul selectat pe tipuri de deșeuri, adică plastic, sticlă sau hârtie.

 

Consiliul Județean are de îndeplinit o serie de ținte la nivel județean, în caz contrar fiind percepute costuri suplimentare către populație, prin majorări de tarif.

 

Însă, la acest moment, există mai mulți operatori privați care colectează peturi sau deșeuri din ambalaje pe care le valorifică ulterior, fără ca aceste cantități să se afle în vreo evidență, deși provin din deșeuri generate pe plan local.

 

„Noi trebuie să atingem niște ținte la gunoiul selectiv, până în 2018 – 25%, iar până în 2020 – 50%. Țintele astea ca și proiect de gestionare al deșeurilor la nivel de județ, nu putem avea decât un singur deziderat. Tot ce înseamnă deșeu selectiv la nivelul județului Botoșani, trebuie să fie gestionat de către noi, sau măcar dacă ”rematurile” colectează gunoiul selectiv, cantitățile pe care le predau să fie raportate în avantajul nostru”,

Dorin Birta, vicepreședinte CJ Botoșani

 

Șefii de la Județ speră să se găsească o cale de mijloc în discuțiile cu cei de la Agenția Județeană de Protecție a Mediului având în vedere că există o serie de lacune pe legislație, pe acest subiect.

 

”Acel gunoi trebuie contabilizat. Bun, nu iau bani pe el, dar ca și cantitate, el trebuie să fie în evidența noastră, altfel cum să ating eu acele ținte?”,

Dorin Birta, vicepreședinte CJ Botoșani

 

În general, operatorii care colectează deșeuri reciclabile pe care ulterior le valorifică se folosesc de oameni ai străzii care scotocesc prin ghenele de gunoi iar în unele cazuri, sunt responsabili de deșeurile lăsate în mijlocul punctului de colectare.

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store