Este sărbătoare într-o parohie din municipiul Botoșani: Creștinii asistă astăzi la sfințirea mică a apei

 În fiecare an, în prima vineri după Paşti, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii.

 

Este un praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor.

 

Numele de Izvorul Tămăduirii aminteşte de o serie de minuni săvârşite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului. Potrivit tradiţiei, Leon cel Mare, cu puţin timp înainte de a ajunge împărat, se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. Întâlneşte un bătrân orb care îi cere să-i dea apă şi să-l ducă în cetate.

 

Leon a căutat în apropiere un izvor, dar nu a găsit. La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunându-i: „Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure şi luând cu mâinile apa tulbure potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi”.

 

Leon  a făcut ascultare şi astfel, a găsit un izvor din care a dat orbului să bea. I-a spălat faţa cu această apă, iar orbul a început să vadă. După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică.

 

De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli şi a tămăduit diferite răni şi suferinţe.

 

 

Slujba de sfințire a apei

 

Creştinii ortodocşi vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Agheasma Mică.

 

”Prin apa sfinţită primim harul lui Dumnezeu. Materia poate fi umplută de har, fiinţa umană  se poate umple de har şi a fi plin de har înseamnă a fi om deplin. Născătoarea de Dumnezeu e cea plină de har, de harul Fiului ei şi de toată virtutea şi frumuseţea ascetică şi mistică. Iar noi suntem chemaţi spre aceeaşi frumuseţe dumnezeiască  spre a deveni făclii pline de lumina Sa, locaşuri ale Stăpânului, fii ai lui Dumnezeu după har, pentru că astfel arătăm că am înviat cu Hristos şi ne-am umplut de slava Sa”, spun preoții.

 

De aceea  avem apa aceasta sfinţită astăzi, care tămăduieşte sufletul şi trupul tot ca semn al realităţii Învierii Lui şi al statutului Fecioarei Maria de Născătoare de Dumnezeu, ne mai spun preoții.

 

 

Sărbătoare într-o parohie din municipiu

 

Biserica din Parcul Tineretului, păstorită de mai bine de zece ani de preotul Ioan Alupoaiei, poartă hramul Izvorul Tămăduirii. Locașul de cult reunește aproape 1.000 de familii din cartier.

 

La această oră, la Biserica ”Izvorul Tămăduirii” din municipiul Botoșani are loc Sfânta Liturghie, urmând ca apoi creștinii să asiste la sfințirea mică a apei.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store