Este îngrijitoare la un centru de copii, în timpul liber creează adevărate bijuterii - GALERIE FOTO

Cerceii și broșele confecționate din coajă de struț sunt cele mai căutate.

 

Are  52 de ani, locuiește în județul Suceava, dar s-a născut în Rogojești, județul Botoșani. Face parte din  Asociația „ART- Meșteșugurile Prutului” și, de mai bine de 10 ani, este prezentă la toate târgurile de meșteri populari.

 

Iuliana Nistor, de mai bine de 10 ani, încondeiază ouă, o tradiție veche în regiunea Moldovei. Și-a descoperit această pasiune pentru arta încondeierii de la vârsta de 14 ani, iar în prezent are și o afacere. Puține moldovence mai practică această artă.

 

 

Începutul la Rogojești

 

„Am început în clasa a 7-a sau a 8-a, în satul meu natal, Rogojești, din județul Botoșani, la orele de lucru manual, unde am învățat să încondeiez ouă. În fiecare săptămână, două ore erau dedicate acestui meșteșug și, după ce am învățat, a început să îmi placă foarte mult să fac asta. Nu erau de ajuns două ore și am început să exersez singură acasă. La mine în familie se încondeiau ouă, este o tradiție, chiar dacă acum nu mai sunt multe femei care fac asta.

La sate, oamenii aveau mult pământ și se ocupau doar cu animalele și agricultura, dar iarna femeile încondeiau ouă și țeseau. După sărbătorile de iarnă se începe încondeierea ouălor pentru Paște. De 15 ani am început să mă ocup mai serios de acest hobby din copilărie și a devenit chiar o sursă de venit. Eu lucrez la un centru de copii, sunt îngrijitoare, iar ori de câte ori am timp liber, încondeiez ouă, mă relaxează”,

Iuliana Nistor, meșteșugar popular.

 

 

Procesul de încondeiere a unui ou durează două ore

 

Nu toate ouăle pot fi încondeiate, oul de găină se folosește cel mai rar, deoarece are coaja subțire, iar cele de rață, gâscă și struț se folosesc cel mai des, având o coajă rezistentă, scrie Bună Ziua Iași.

 

Răbdarea este condiția de bază în procesul de încondeiere, deoarece procesul durează cel puțin 2-3 ore. Iuliana Nistor cumpără ouăle de struț fără conținut cu 60 de lei, iar din coaja acestora confecționează cercei sau coșuri decorative unice. Ceara folosită trebuie să fie pură, din faguri de albine, iar vopseaua se obținea din coji de ceapă sau tot felul de plante colorate.

 

„Pentru început trebuie spălat oul, degresat foarte bine și după se scoate tot conținutul. Ouăle se încondeiază cu ceară, iar pentru asta trebuie un aparat de încălzit ceara. Cel mai important instrument este chișița, care este ca un penson, doar că are un vârf ascuțit din cupru cu ajutorul căruia se desenează modelele cu ceară încălzită. Prima dată se încondeiază pe floarea oului, pe alb, după se introduce vopseaua galbenă, se scoate din vopsea, se lasă la uscat 20 de minute, iar mai apoi introducem în culoarea roșie și se procedează la fel.

Când oul este acoperit cu ceară rămâne o culoare foarte frumoasă și ultima culoare care se aplică este negru. Mereu se respectă ordinea culorilor: alb, galben, roșu și negru, pentru că este o tehnică din moș strămoși. Mai este o tehnică mai modernă, cu ceară în relief. În trecut, vopseaua pentru ouă se obținea din diferite plante, dar acum se cumpără din magazine”,

 Iuliana Nistor, meșteșugar popular.

 

(Foto: Facebook / Iuliana Nistor)

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store