Erou anticomunist botoșănean comemorat în Țara Făgărașului: Români care prin jertfă și dăruire au scris o pagină importantă a istoriei țării noastre

La Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, în cadrul Zilelor Rezistenței Anticomuniste, organizate de Fundația ”Ion Gavrilă Ogoranu”, au fost comemorați eroii anticomuniști.

 

Pe parcursul a trei zile sunt evocate grupurile de luptători anticomuniști din întreaga țară, activitatea și suferințele lor din închisorile și lagărele comuniste.

 

 

Erou anticomunist din Botoșani, comemorat la 10 ani de la plecarea la Cer

 

La ediția din acest an, 22-24 iulie 2022, au fot evocați în cadrul simpozionului din aula Academiei prof. dr. Iulian Constantin și botoșăneanul Gheorghe Jijie, luptători în Rezistența Anticomunistă și foști deținuți politici.

 

 

13 ani în temnițele comuniste

 

Gheorghe Jijie s-a născut la 10 iunie 1919 în orașul Botoșani. A fost arestat împreună cu părinții săi în anul 1948, în lotul Ștefan Iacobescu, Septimiu Pop, Dumitru Cumpătă și Nicolae Luca. Inițial a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru ”uneltiri contra statului” dar în final a executat 13 ani, prin mai toate pușcăriile ”celebre”: Jilava, Aiud, Periprava, Gherla, Galați etc.

 

 


(Gheorghe Jijie)

 

 

Într-un interviu, povestea cum ”m-au luat și m-au dus într-o cameră de anchetă, unde erau vreo 10-12 gardieni care stăteau cu ochii pe mine. Unul punea întrebările, iar eu trebuia să răspund imediat. Dacă nu răspundeam, îmi dădea una cu un ciomag. Trebuia să răspunzi imediat, să n-ai timp să te gândești. Spre sfârșit, am căzut extenuat după patru ore de bătaie. Și iarăși cu ciomagul pe mine, ca să mă ridic”.

 

După căderea dictaturii comuniste a îndeplinit funcția de secretar al Federaţiei Române a Foştilor Deţinuţi Politici Luptători Anticomunişti. A scris volumele monografice dedicate personalităților George Manu și Vică Negulescu.

 

S-a stins din viață la 12 iunie 2012.

 

”Despre fratele meu, Ioan Jijie, ştiu că a fost arestat în Bucureşti şi a trecut prin anchete extrem de dure, aplicându-i-se diverse metode de tortură: curent electric, presiune continuă până la alienare, introducerea lui în celule cu T.B.C.-iști evolutivi până la contractarea bolii. După acest moment, lipsa totală a asistenţei medicale până când a avut o hemoptizie masivă (trei gamele de sânge şi bucăţi din plămâni). Era prea târziu pentru a mai putea salva ceva şi a decedat la vârsta de treizeci şi nouă (39) de ani. Acestea știu despre soarta fratelui meu, Ioan Jijie“, era declarația notarială dată de Gheorghe Jijie pentru alcătuirea dosarului crimelor comuniste de la CEDO (Strasbourg) la15 decembrie 2009.

 

Șerban Todorică, vicepreședintele CJ Brașov, a avut un cuvânt de recunoștință pentru eroii anticomuniști, potrivit napocanews.ro:

”Ne aflăm la acest eveniment pentru a ne arăta cinstea și respectul pentru acei români, iubitori de neam, care prin jertfă și dăruire au scris o pagină importantă a istoriei țării noastre. În Munții Făgăraș a existat, la sfârșitul anilor 40-începutul anilor 50, una dintre cele mai cunoscute grupări de rezistență armată anticomunistă. Partizanii au dat dovadă de curaj, bună organizare, dăruire și iubire de țară, dar cu toate acestea, trădarea a fost cea care a stat la baza anihilării Grupului Carpatin Făgărășan, membrii săi și sute de susținători au fost arestați sau executați. Împărtășesc întru-totul cele spuse de fostul mare scriitor Octavian Paler, originar din satul Lisa: ,,Sunt convins că rezistența din Munții Făgărașului reprezintă un capitol impresionant de demnitate românească. Sunt mândru că atâția români au putut să pună libertatea vieții deasupra, în plină teroare“.