Șeful ISC de la Botoșani, despre blocul cu explozia: Fiecare se gândește că poate să-și piardă viața

Explozia din 15 septembrie nu a fost soldată, din fericire cu victime omenești. Din nefericire însă, a lăsat pe drumuri aproape 25 de oameni.

 

Este probabil prima situație de acest gen din istoria recentă a orașului pentru că municipiul Botoșani nu s-a mai confruntat cu astfel de situații critice.

 

Pentru acești botoșăneni, concitadini de-ai noștrim autoritățile de toate felurile s-au adunat în sala mare a Prefecturii și sub privirile lor au încercat să gestioneze cât mai bine urmările acestui nefericit eveniment.

 

Au fost însă cazuri în care soluțiile păreau extrem de greu de găsit. Ce este mai greu de suportat este faptul că mulți dintre cei afectați nu au unde să locuiască și schimbă rudele de la o zi la alta, pentru găzduire.

 

Acum, au aflat că trebuie să-și mute și lucrurile pentru a elibera apartamentele și când au arătat că nu au unde le duce, a fost un moment în care privirile s-au plecat, pentru că soluțiile sunt puține acum.

 

Șeful Inspectoratului de Stat în Construcții a declarat după ce a citit expertiza semnată de Dorel Plătică faptul că la acest moment blocul nu prezintă pericol.

 

În cazul unui cutremur însă, cât de mic, imobilul se prăbușește.

 

”Nu putem obliga proprietarii să părăsească deocamdată clădirea dar, ca recomandare, cred că ar fi mai bine să pună la dispoziție acea clădire măcar până se consolidează porțiunea de structură afectată. Acum, la momentul actual ea este sigură, dar nu se știe ce se poate întâmpla la un seism. Nu poți ști, acest seism poate să se producă în orice moment”,

Mihai Platon, inspector șef ISC

 

Cinci apartamente din cele 12 aflate în scara B oricum nu pot fi utilizate, fiind distruse parțial sau în totalitate.

 

Șeful ISC a încheiat cu următoarele cuvinte adresate botoșănenilor afectați: ”Noi nu putem obliga dar fiecare se gândește că poate să-și piardă viața”.