Medicul Monica Adăscăliței, care are și calitatea de director interimar al Direcției de Sănătate Publică (DSP), a relatat un incident de la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Botoșani, în care a fost implicată.
Familia unui copil care prezenta o stare generală de sănătate proastă, a sunat-o puțin după miezul nopții din cauza faptului că micuțul era ținut într-un container, fără a fi dus la vreo secție pentru internare.
„Am avut o problemă vinerea trecută la Secția de Pediatrie. Un pacient covid pozitiv aflat în CPU (Compartimentul de Primire Urgențe - n.r.), care nu a fost internat și a rămas în container. S-a făcut reclamație, pacientul a stat de seară și până dimineață în CPU, ulterior a fost internat la Boli Infecțioase, dacă nu mă înșel. Ideea era că un copil, am înțeles de la medicul de gardă, m-a sunat la 1 noaptea să-mi spună că nimeni nu vrea să ia bolnavul, mama este foarte agitată, iar copilul este cu febră și convulsii”,
Monica Adăscăliței, director DSP
Până la urmă copilul cu mama sa și-ar fi petrecut noaptea în respectivul container care este folosit drept o zonă tampon de la preluarea pacienților, testarea lor și până la internare.
„Era o discuție ca pacientul să nu rămână în container, pentru că acel container care este la Pediatrie și cele de la UPU din față, nu sunt dotate pentru cazuri complexe. Sunt doar pentru a staționa pacientul și a-l supraveghea până se găsește un loc de internare sau până la o investigație”,
Monica Adăscăliței, director DSP
În discuție a intervenit și medicul Tamara Ciofu, care era de gardă în noaptea când a avut loc incidentul, însă în primă fază a oferit explicații cu privire la numeroasele probleme pe care (încă) le mai întâmpină sistemul medical.
„Discutăm aici un grup mare de specialiști care se lovesc de multe probleme. Și aceste probleme, cel puțin 40% nu trebuia să se întâmple dacă în medicina de familie se lucra cum trebuie și să făcea vaccinare”
Tamara Ciofu, medic pediatru
Revenind la containerul respectiv, Tamara Ciofu a arătat că s-a optat pentru această variantă, în baza unui document transmis de DSP prin care s-a avizat un spațiu impropriu.
„Suntem dispuși să primim orice pacient covid pozitiv, dar în condițiile corespunzătoare. De securitate vizavi de ISU. De siguranța celor care lucrează, sunt sub atmosferă crescută de oxigen. Deci noi în spațiul care ni l-ați avizat prima dată, noi nu aveam scară de incendiu, nu puteam să ne desfășurăm activitatea”, a relatat medicul pediatru.
A fost momentul în care intervenția sa a fost întreruptă brusc de șefa DSP: „Avizarea a venit după solicitarea SJ, DSP-ul nu s-a băgat niciodată să spună care sunt paturile sau zona în care să faceți covid. Totdeauna am primit solicitare din partea spitalelor, noi doar am avizat solicitarea”.
„Corect, să spunem că a fost o sincopă care a fost rezolvată. Nu mai sunt probleme, acum s-au avizat exact”, a fost de acord în cele din urmă, Tamara Ciofu care a arătat că în cazul respectivului copil s-a produs o eroare.
Și a explicat mai departe care era afecțiunea acelui pacient minor.
„Nu am avut copii covid care să pună probleme deosebite de patologie. Problema acestui copil de care ați făcut vorbire anterior, era un copil cu epilepsie și crize epileptice. Nu era problema covid”,
Tamara Ciofu, medic pediatru
A încheiat arătând că întâmpină mari probleme pe secțiile tampon, unde ajung uneori pacienți în stare gravă și unde este nevoie de un monitor pentru funcții vitale. Doina Caba, managerul Spitalului Județean i-a sugerat să facă solicitare pentru a primi un astfel de monitor, o achiziție publică în acest sens fiind în plină desfășurare.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL: