DUREROS : 9.000 de copii botoșăneni plâng după părinții plecați la muncă în străinătate

Au plecat pentru a câștiga un ban în plus pentru viitorul copiilor lor. În urmă au rămas sute și sute de copii care se află în grija rudelor apropiate. Unii dintre ei duc dorul unui singur părinte. Alții plâng atât după mamă cât și după tatăl pe care îi văd la Paște și la Crăciun.

 

Situația cu copiii care au părinți plecați la muncă în alte țări a fost prezentată de conducerea Inspectoratului Școlar Județean. Realitatea este una crudă iar dimensiunea suferințelor depășește pragul celor peste 9.000 de familii botoșănene despărțite de traiul din România.


”În urma centralizării datelor de către IȘJ putem spune că la nivelul județului există un număr de 9.130 de elevi, din cei aproximativ 69.000 care au cel puțin un părinte plecat în străinătate. Atenție, am luat toți copiii și elevii care au vârsta pentru 3 ani”
Mihaela Huncă, inspector școlar general

Din numărul total, 1.836 sunt cu ambii părinți plecați la muncă. Dintre aceștia 735 provin din mediul rural,  iar 651 din mediul urban.

”Am efectuat și o clasificare a copiilor în funcția de vârsta lor. Din totalul de 9.130 de copii, 1.073 sunt din învățământul preșcolar, 2.156 din învățământul primar, 3.345 din învățământul gimnazial, 1.437 din învățământul liceal și 419 din învățământul profesional și tehnic”
Mihaela Huncă, inspector școlar general

Șefa educației botoșănene a menționat că aproape în fiecare unitate de învățământ există programe de sprijin pentru astfel de copii, abandonați de părinții care au plecat să muncească peste hotare.

”O parte dintre acești copii au constituit până în prezent parte a grupurilor țintă a diverselor programe de sprijinire a copiilor, tocmai pentru a nu avea eșec școlar. Știți foarte bine, un proiect pe care IȘJ l-a demarat în partea de nord a județului a fost acela și un procent foarte mare din grupul țintă au fost și acești copii”
Mihaela Huncă, inspector școlar general


Într-un an 2016 cu două scrutine electorale, probabil că politicienii care se avântă în curse pentru funcții de aleși locali sau în Parlamentul României ar trebui să consulte și astfel de statistici care reflectă realitatea crudă din Botoșani.