Comemorare excentrică a eroilor revoluției: Slujbă și coroane pe fundal de chiuituri, strigăte și urături – VIDEO  

La 35 de ani de la revoluție, eroii căzuți pentru înlăturarea regimului totalitar și instaurarea democrației au avut parte la Botoșani de o comemorare cu totul specială.

 

S-a suprapus cu parada urătorilor

 


În fiecare an, Prefectura și Garnizoana organizează manifestările pe 22 decembrie, doar că în 2024 ziua a coincis și cu Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni...” al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale. 


Mai mult, ora debutului acțiunilor a fost aceeași, 11:00. 


Prefectul Dan Nechifor a fost avertizat despre suprapunerea celor două evenimente, însă ora nu a putut fi devansată întrucât activitatea urma să aibă loc la Biserica Sfânta Cuvioasa Parascheva și trebuia să se aștepte terminarea Sfintei Liturghii. 


Așa că oficialii strânși în fața Palatului Administrativ, între care prefectul, șefii unităților subordonate, unii consilieri județeni și membrii Asociației Revoluționare 22 – 25 Decembrie 1989 au trebuit să se strecoare printre sutele de botoșăneni strânși pe strada Cuza Vodă și printre urători.


”Avem abilități, ne strecurăm”, a glumit prefectul Dan Nechifor pe marginea situației.


Oficialii s-au regrupat la capătul Pietonalului Unirii și de acolo au plecat împreună spre lăcașul de cult.

 

 

Doar o alocuțiune, dar dură 

 


Primarul Cosmin Andrei și lt.col. Ovidiu Damian, comandantul Garnizoanei Botoșani, au salutat Drapelul de Luptă, după care preotul militar Teodor Cenușă a oficiat o slujbă de pomenire. 


A fost un singur discurs, al profesorului Tudor Maxim, vicepreședintele Asociației Revoluționare 22 – 25 decembrie 1989, dur și acid la adresa partidelor extremiste care avansează în România, arătând că toate acestea își trag seva de la ruși. 

 

Tudor Maxim, vicepreședinte Asociația Revoluționară 22 – 25 decembrie 1989

”Nu știu cum se face că toate năpârcile scoase din negura istoriei au dreptul să se manifeste și să spună ce vor despre revoluție. Atât cei de la extrema stângă, cât și cei de la extrem dreaptă. Eu sunt convins că extrema dreaptă este o confecție ad-hoc. Atât în spatele unora, cât și a altora, atât a verzilor, cât și brunilor  se vede o coadă roșie”.

 

 

Coroane oficiale și... neoficiale 

 


S-au depus apoi coroane din partea Prefecturii, Primăriei, Consiliului Județean, Asociației Revoluționare 22 – 25 Decembrie 1989 și Garnizoanei Botoșani, după care de la microfon s-a anunțat finalizarea manifestării, dar și faptul că se pot aduce în continuare coroane. 


Noua legislație prevede foarte clar cine poate depune coroane în cadru oficial, așa că PSD, USR și Forța Dreptei, singurele partidele care au dorit să marcheze astfel evenimentul, au făcut acest lucru după încheierea acțiunilor. 


La comemorare Consiliul Județean a fost reprezentat de administratorul public și câțiva consilieri, președintele și cei doi vicepreședinți nefiind prezenți. 


În schimb, au participat câteva zeci de botoșăneni. 


Întreaga acțiune s-a desfășurat pe fundalul sonor al paradei de datini și obiceiuri de iarnă, care nu putea fi întreruptă atât timp cât sute de botoșăneni se aflau în zonă.