Dulce viață... Italianul care face de 15 ani pizza la Botoșani: Pizza este o cultură, nu o mâncareGALERIE FOTO

Cum te uiți la harta Italiei, găsești Lecce exact în tocul giganticei ”Cizme”. Este un oraș care din punct de vedere demografic se aseamănă Botoșanilor, având aproape 100.000 de locuitori. Dar aceasta este cam singura similitudine între cele două centre urbane.

 

Din sudul fierbinte al Italiei, în nord – estul României


Aproape o viață de om, pe plaja orașului din sudul fierbinte al Italiei, Milo Oronzo a avut un restaurant, ”La Puccia”, denumit astfel după un fel de sandwich pregătit cu pâine coaptă pe vatră.


”La mine a lucrat acolo o persoană din Botoșani care prin 2002 – 2003 m-a rugat să vin să îi cunosc familia”, își amintește Milo Oronzo.


A venit de câteva ori până nu a mai plecat la Lecce decât în vacanță.


Împreună cu un italian care avea în oraș o fabrică de confecții și care provenea chiar din Lecce, a dorit să cumpere Hotel Rapsodia. Tranzacția a căzut, însă Milo Oronzo nu a pus capăt planurilor de a investi la Botoșani în industria ospitalității.


S-a reorientat destul de repede și a preluat spațiul de la intersecția dintre bulevardul Mihai Eminescu și strada Octav Onicescu. Acolo a deschis în 2005 ”La Dolce Vita”, restaurantul pizzerie care face trimitere la capodopera cinematografică regizată de către Federico Fellini nu doar prin nume, ci și printr-un poster din film cu Marcello Mastroianni și Anita Ekberg, așezat la loc de cinste în restaurant.

 

restaurant dolce vita

 


”Aluatul trebuie să îl simți la mâini, el îți spune inclusiv ce vreme va fi afară”


Unii italieni au venit prin oraș și au plecat după câteva luni, alții după câțiva ani, însă Milo Oronzo a rămas și a transformat ”La dolce vita” în singurul local din oraș în care pizza este preparată chiar de un italian. Și aceasta pentru că, deși are mai mulți de angajați și a ajuns la 71 de ani, preferă în continuare să pregătească personal pizza. Mai ales că are secretele sale.


”Pizza nu este ceea ce se pune deasupra, este aluatul de dedesubt, care trebuie pregătit cu cel puțin 24 de ore înainte. Timp de 24 – 48 de ore aluatul trebuie să stea la creștere. Niciodată nu am cumpărat aluat, îl fac doar la mână. Aluatul trebuie să îl simți la mâini, el îți spune inclusiv ce vreme va fi afară”,


Milo Oronzo, master chef ”La Dolce Vita”.

 

restaurant dolce vita 2

 


De la pizza la nunți, botezuri și parastase

 


Timp de peste 15 ani a încercat să se adapteze vremurilor. A prins criza economică din 2008, pe care a întors-o în favoarea sa creând ”Pizza anticriză”, cea mai mare pizza care se vindea la acea dată prin oraș.


În 2020 a avut parte, ca întreg mapamondul, de o altă criză, sanitară de această dată, așa că a creat o pizza și mai mare, ”Titanic”, de 2,4 kg, cu ingrediente la alegere, pentru livrarea căreia sunt necesare două cutii.  


S-a adaptat și specificului local și asta nu înseamnă doar că a creat ”Pizza Botoșani” cu sos de roșii, piept de pui, ceapă, ardei gras, ciuperci, mozzarella, măsline, cașcaval și porumb.


Pregătește ”Meniul zilei”, găzduiește nunți, botezuri, parastase, petreceri aniversare, face și comenzi în sistem catering pentru tot felul de evenimente și bineînțeles că efectuează și livrări la domiciliu fiindcă au fost atâtea interdicții din primăvara anului trecut și până la cea din 2021 încât a trebuit să găsească soluții pentru a nu pune lacăt afacerii. Iar deseori se deplasează personal la sediul clientului pentru a-i aduce pizza, meniul zilei sau alte produse comandate.


Construiește și cuptoare pe vatră pentru că ”adevărata pizza se pregătește în cuptor pe vatră”


Și le dă inclusiv și sos de roșii sau de usturoi când i se cere la pizza, chiar dacă atunci când și-a deschis restaurantul din Botoșani a făcut-o cu sloganul ”o pizza bună se mănâncă fără ketchup”.


”În Italia, dacă ceri sos la pizza te dă afară pentru că strică gustul. Pe pizza se pun niște ingrediente care se topesc la 300 de grade, se amestecă între ele și creează un gust unic. Când pui deasupra ketchup, maioneză, usturoi, vii cu un corp străin care nu are legătură cu procesul de coacere”,


Milo Oronzo, master chef ”La Dolce Vita”.


Este convins că ”adevărata pizza se pregătește în cuptor pe vatră”, așa că s-a specializat în construcția unor astfel de cuptoare. Cel de la ”Dolce Vita” l-a ridicat cu mâinile sale, dar a făcut cuptoare și pentru alte restaurante din oraș.


”Construiesc cuptoare pe lemn. Depinde câte ore stau în fiecare zi, dacă muncesc câte opt ore îl termin și în trei zile. Și dau garanție 2000 de ani, ca Roma”,


Milo Oronzo, master chef ”La Dolce Vita”.

 

restaurant dolce vita 3

 

La cursuri după patru decenii de muncă


Mai nou, a început să vândă și rochii de mireasă și un tip special de cactus. Însă marea sa dragoste rămâne bucătăria, în care încearcă să îl inițieze și pe fiul său de 14 ani, Milo Alexandru.


”Am 40 de ani de meserie și acum vreau să merg cu băiatul meu să facem niște cursuri de pizzar pentru că în viață niciodată nu termini de învățat. Lumea se schimbă și are pretenția să îi dai mereu ce cere”,


Milo Oronzo, master chef ”La Dolce Vita”.


Mai ales că vine din țara în care, după cum chiar el o spune, ”pizza este o cultură, nu o mâncare”.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store