Dosarul „sejur pe bani publici”, disecat vreme de trei ore, președintele CJ: Legal este, dar necesar?

După mai bine de trei ore de discuții cu auditorii Curții de Conturi, președintele Consiliului Județean Botoșani, Gheorghe Sorescu, a declarat că nu se pune problema la momentul actual despre discuții legate de sumele imputate de inspectori în cazul „sejur pe bani publici”. Și nici de persoane care ar trebui trase la răspundere.

 

Legal, dar nu și necesar

Cu alte cuvinte, așa cum reporterii de la Botoșăneanul au arătat în materialul amplu publicat la începutul săptămânii, sejurul la mare din vara anului trecut, pe care fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Botoșani alături de trei consilieri personali l-au petrecut pe litoralul românesc, ridică anumite semne de întrebare. Legate de sume de bani considerabile pe care aceștia le-au cheltuit în interes propriu, din fonduri publice.

Cu toate acestea, după discuțiile de consiliere purtate cu reprezentanții Curții de Conturi vreme de mai bine de 180 de minute, actualul președinte al CJ, Gheorghe Sorescu, deși a admis existența unor nereguli, nu le-a considerat îngrijorătoare. Ba mai mult, acesta a punctat că nu se pune problema verificării „legalității anumitor acțiuni”, ci a „necesității” acestora.

„Au fost câteva puncte pe care le-am discutat în draft-ul de proces verbal al auditorilor Curții de Conturi, care țin cont mai degrabă de necesitatea unor cheltuieli făcute. Acele cheltuieli se referă la pregătirea profesională făcute în deplasarea de la mare, la trimiteri poștale. Județul are voie să facă informarea cetățenilor, legal este. Se pune problema dacă este necesar sau oportun”, a declarat Gheorghe Sorescu.

Cine este vinovat?

Totodată, acesta a punctat faptul că nu s-au constatat probleme care țin de partea bugetară a instituției, dar că nici nu poate fi vorba despre „vinovați” deocamdată.

„La un moment dat, după conciliere, se va veni cu o decizie, acum nu putem vorbi despre persoane care se fac răspunzătoare. Decizia Curții de Conturi stabilește foarte clar întinderea unui prejudiciu, dacă el există, și persoanele care se fac responsabile”, a adăugat șeful CJ-ului.

În ceea ce privește sumele exacte imputate de Curtea de Conturi pentru sejurul petrecut pe litoralul Mării Negre de către Florin Țurcanu alături de soția sa și trei dintre consilieri, Gheorghe Sorescu a spus că este prematură o astfel de declarație:

„Nu putem vorbi despre sume deocamdată, după toate chestiunile astea, cu siguranță vor fi niște sume care au rămas în divergență – cu pregătirea profesională, cu trimiteri poștale – dar nu cred că va fi vorba despre o sumă spectaculoasă”.

Cert este însă că sumele finale la care s-a ajuns față de oferta inițială primită de CJ, dar și unul dintre cursurile de perfecționare, sunt cercetate atent de Curtea de Conturi, spune președintele Gheorghe Sorescu.

(C.B.)

Mai multe detalii despre caz, aici:

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:42003:Sejurul la Eforie al lui Țurcanu, nevestei, finilor și fetelor de la cabinet - imputat în mare parte, banii CJ-ului s-au dus la o firmă de apartament ]]