Dosarul Buzatu: Fostul administrator al CJ Botoșani prins și el cu o mită „de toată frumusețea”

Cu doar o săptămână înainte ca Dumitru Buzatu să fie prins în flagrant în timp ce primea o geantă cu 1,25 de milioane de lei șpagă de la afaceristul care cerea plata facturilor, Consiliul Județean Vaslui pregătise atribuirea unui nou contract care viza aceeași afacere.

 

Mită de trei ori mai mare decât valoarea contractului

 

Fusese scos la licitație restul rămas neexecutat din lotul 1 al contractului privind reabilitarea Drumului Strategic Bârlad-Laza-Codăești, lot adjudecat, în 2019, de către firma denunțătorului Emil Savin.

 

În decembrie 2021, când deja apăruseră primele neînțelegeri dintre Dumitru Buzatu și acest afacerist, Consiliul Județean Vaslui a angajat firma lui Radu Judele (fostul administrator public al CJ Botoșani), tot printr-un contract de achiziție publică, pentru a evalua modul în care au fost executate doar două dintre cele trei loturi ale proiectului.

 

Adică exact loturile adjudecate, în 2019, de firma lui Savin. Apoi, Radu Judele a reușit să ia, la rândul său, mită 714.000 de lei (de peste trei ori mai mult decât valoarea contractului cu CJ Vaslui) pentru a depune o documentație favorabilă companiei lui Savin. De altfel, atât firmele denunțătorului, cât și firma expertului Radu Judele au în portofolii zeci de contracte cu statul, în ultimii cinci ani.

 

Din actul acuzării președintelui Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, întocmit de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Iași, rezultă că, între 8 mai și 7 septembrie 2023, baronul local a pretins omului de afaceri Emil Savin, poreclit și „Farmazon”, martor denunțător în acest dosar, diverse sume de bani, reprezentând un procent de zece la sută din valoarea unui contract de achiziție publică pe care firma afaceristului îl încheiase cu Consiliul Județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri județene din Vaslui, astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții, iar facturile să fie plătite la timp.

 

„Jurnalul” a descoperit că, la mijloc, este vorba despre un contract privind proiectarea și execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiție denumit „Regiunea Nord-Est – Axa Strategică 4 Vaslui – Reabilitarea și modernizarea Drumului Strategic Județean Bârlad-Laza-Codăești (aferent Drumurilor Județene DJ 245, DJ 246 și DJ 247)”.

 

Acest contract fusese, la momentul scoaterii lui la licitație, împărțit în trei loturi distincte, toate atribuite de către Consiliul Județean Vaslui în data de 9 ianuarie 2019. Concret, Lotul 1, în valoare de 56.914.362,66 de lei fără TVA, dar și Lotul 2, în valoare de 23.650.160,73 de lei fără TVA, au fost adjudecate de către compania SC Soragmin SRL Vaslui, Totodată, Lotul 3 al contractului, în valoare de 81.185.261,62 de lei fără TVA, a fost adjudecat de o altă societate comercială, pe nume SC Tehnic Asist SRL.

 

Ei bine, compania denunțătoare din dosarul lui Dumitru Buzatu este chiar SC Soragmin SRL, care a primit Loturile 1 și 2 ale acestui contract, companie care, cu tot cu suplimentările aduse în anii 2020 și 2021, a ajuns să încaseze, anul trecut, 95.871.782,8 lei cu TVA inclusă.

 

Continuarea articolului AICI